17 Mart 2017 12:59

Günlük 45 bin araç garantisi verilmiş

Temeli atılacak olan 1915 Çanakkale köprüsü tamamlandığında günde 45 bin araç geçmezse aradaki fark halkın vergileri tarafından karşılanacak.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Bilali Yıldırım yarın Çanakkale köprüsünün temelini atacak. 3. köprü, Avrasya Tüneli gibi projelerde olduğu gibi Çanakkale köprüsü için de araç geçiş garantisi verildiği ortaya çıktı. Köprü tamamlandığında günde 45 bin araç geçmezse aradaki fark Hazine tarafından yani halkın cebinden karşılanacak. 

Konuyu Cumhuriyet gazetesindeki köşesine taşıyan Çiğdem Toker yazısını, “Çocuklarımızın ekonomik geleceğini rehin alan Çanakkale köprüsü için de hayır” diye bitirdi. Toker’in yazısının bir bölümü şöyle:   

“... ‘devletin cebinden bir kuruş çıkmayacağı’ yaygın yalanıyla sunulan Yap-İşlet-Devret (YİD) modelli Çanakkale köprüsü temeli, yine kamu kaynaklarının kullanılacağı bir propaganda zeminine dönüşecek.

İŞİN CEBİMİZLE İLGİLİ KISMINA GELELİM:

Gerçek 1: Çanakkale köprüsü, AKP rejiminin bize hediyesi falan değil. Bittiğinde araç başına geçiş ücreti 15 avro artı KDV olacak. (Devlet bu tip projelerde yüzde 8 KDV uyguluyor.) Yani köprü bugün hizmete girmiş olsa, otomobiliyle geçen herkes 64 TL ödeyecek. Kritik konuyu Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeli ile yaptırılan bütün projelerde olduğu gibi, verilen garantinin tipi ve niceliği oluşturuyor. Araç garantisi, YİD projelerinde, “Geçmeyen araç sayısı kadar paranın Hazine’den çıkması” demek.

GÜNLÜK 45 BİN ARAÇ GARANTİSİ

... O gün açıklanmayan kritik bilgiyi öğrendik. Henüz imzalanmamış- sözleşmeye göre Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) şirketlere, Çanakkale köprüsü bittiğinde günlük 45 bin araç garanti etmiş. Bu sayının altındaki trafiğin parası, vergilerimizden ödenecek.

Günlük 45 bin garanti, yıllık 16 milyon 425 bin araç eder. Bugünkü kur üzerinden yukarıda yaptığımız (15 avro artı yüzde 8 KDV) 64 TL otomobil başına geçiş ücretini esas aldığımızda sonuç şu: Hazine, -hiç araç geçmemesi halinde Çanakkale köprüsünü yapan dört müteahhit firmadan oluşan OGG’ye TL üzerinden yıllık 1 milyar 51 milyon 200 bin TL taahhüt etmiş oluyor. Eksik geçen her otomobil ücreti bizlerin cebinden çıkacak. Tekrar vurgulayalım, Bu tutar bugünkü avro kuru üzerinden TL karşılığı... Bu arada projeye dair, akla ziyan bir kaynak tasarrufu daha var. Gelibolu ile Lapseki arasında inşa edilecek olan 1915 Çanakkale köprüsünün orta açıklığı, 2 bin 23 m. olarak tasarlandı. Cumhuriyetin 100. kuruluş yılını simgelediği söylenen bu uzunluk, köprünün ihtiyacı olan zorunlu mühendislikten değilmiş.

... Çocuklarımızın ekonomik geleceğini rehin alan Çanakkale köprüsü için de hayır.“ (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Le Monde: ETA silah bırakacak

SONRAKİ HABER

Antalya Büyükşehir Belediyesinde yeni sürgünler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...