20 Haziran 2012 13:20

Acımız ortak, bu savaşı birlikte durduralım

Dağlıca’da yaşanan çatışmanın ardından dün bir açıklama yapan Barış Anneleri asker annelerine selenerek, “Annelerin acısı ortak, gelin beraber bu savaşın karşısında birlikte duralım” dediler. Çatışmalarda yaşamını yitiren 8 asker dün yapılan törenin ardından memleketlerine gönderilirken, bölgede operasyonla

Acımız ortak, bu savaşı birlikte durduralım
Paylaş

Hakkari’nin Dağlıca bölgesinde önceki gün yaşanan çatışmalarda yaşamını yitiren askerlerin cenazeleri memleketlerine gönderildi. Çatışmada yaşamını yitiren PKK’li sayısına ilişkin farklı açıklamalar yapılırken, çocuklarını savaşa kurban veren Barış annelerinden, asker annelerine yapılan çağrıda “Gelin bu savaşı durduralım” denildi.

‘ÇOCUKLARIMIZIN CENAZELERİNİ GÖRMEK İSTEMİYORUZ’

Silopi’de bir açıklama yapan Barış Anneleri adına konuşan Semse Kara, “Biz anneler olarak bir an önce bu savaşın durmasını istiyoruz. Annelerin gözyaşları dinmesi için müzakerelerin devam etmesini istiyoruz. Yaşanan ölümlerden operasyonlarda ısrar eden AKP sorumludur. Tüm asker annelerine sesleniyorum; Anne acısı fark etmez. Gelin beraber bu kirli savaşın karşısında duralım. Artık bize çocuklarımızın cenazelerini getirmesinler” dedi. Kalıcı bir barış için bir an önce siyasi ve askeri operasyonların sona erdirilmesi gerektiğini söyleyen Kara, cezaevlerinde yaşanan ölümlere ve hak ihlallerine de değinerek, genel af talebini dile getirdi.

Diyarbakır’da bir açıklama yapan Barış Anneleri adına konuşan Emine Deniz ise “Yıllardır binlerce insan yaşamını yitirdi. AKP artık buna bir son versin. Gençlerin ölmesinden hükümet sorumlu” dedi.

CENAZELER MEMLEKETLERİNE GÖNDERİLDİ

Dağlıca’da yaşamlarını yitiren sekiz askerin cenazeleri ise Van’da düzenlenen törenin ardından defnedilmek üzere memleketlerine gönderildi. Çatışmanın yaşandığı bölgede ise binlerce asker, helikopterler ve F16 uçaklarla başlatılan operasyon devam ediyor. Bölgede dün de yer yer çatışmalar yaşandı.  Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Helikopter Filo Komutanlığında düzenlenen tören, askerlerin bayrağa sarılı tabutlarının, askerlerin omzunda alana getirilmesiyle başladı. Törene İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Genelkurmay Başkanı Necdet Özel de katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan 34. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Muharrem Metin Özbek, ölümler nedeniyle hem acı hem de gurur duyduklarını söyledi. Törene yaşamını yitiren askerlerin ailelerinin yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Hakkari Valisi Orhan Alimoğlu, Van Vali Vekili Atay Uslu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, askeri erkan katıldı. Daha sonra uçakla Ankara’ya, oradan da memleketlerine gönderilen askerler isimleri ve memleketleri şöyle; Piyade Er Mustafa Türkmen (İzmir), Piyade Komando Er Ali Yasin Erosmanoğlu (Trabzon), Astsubay Kıdemli Çavuş Ali Gümüş (Konya), Piyade Ulaştırma Er Samet Bütün (Konya), Piyade Er Umut Bulut (Samsun), Piyade Er İsa Sayın (Mersin), Piyade Er Yaşar Doymuş (Giresun), Piyade Onbaşı Cahit Kılıç (Diyarbakır).

PKK’Lİ SAYISINA DAİR FARKLI AÇIKLAMALAR

Çatışmada yaşamını yitiren PKK’lilerin sayısına ilişkin ise farklı bilgiler veriliyor. İlk gün valilik tarafından yapılan açıklamada 10 PKK’linin öldürüldüğü söylenmişti. Önceki akşam gerçekleşen ‘güvenlik zirvesinin’ ardından konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise yaşamını yitiren PKK’li sayısının 18 olduğunu açıkladı. Akşam Genelkurmay öldürülen PKK'li sayısını 26'ya çıkarırken HPG’den yapılan açıklamada ise ölen gerilla sayısının 15 olduğu belirtildi.  

16 KÖYLÜNÜN DURUMU İYİ

Öte yandan çatışma sırasında bölgede bulunan ve kendilerinden haber alınamayan 16 köylü, dün köylerine ulaştı. Köylüler, ölümden döndüklerini ve 150 hayvanlarının telef olduğunu belirtirken, operasyon bölgesindeki 2 çobanın da gözaltına alındığı öğrenildi. Bölgeden yaya olarak ayrılarak köylerine ulaşan köylülerden Nurettin Rendan DİHA’ya konuştu. Rendan, “Operasyon sonrası Serpêl köyünde mahsur kaldık. Çatışmalar sırasında ölüp ölüp dirildik. Helikopterlerden açılan ateş sonucu yaklaşık 150 koyunumuz telef oldu. Çatışma bölgesinden Yeşiltaş (Şitazin) köyüne kendi imkanlarımızla ulaştık. Bölgede hayvan otlatan Servet ve Umut Özaka adlı çobanlar askerler tarafından gözaltına alınarak karakola götürüldü. İki çobandan haber alamıyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mahkum yakınları perişan

SONRAKİ HABER

Yeni cezaevleri çözüm değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...