17 Mart 2017 10:59

Amed Ekoloji Platformu: Hevsel Bahçelerine dokunma

Diyarbakır’daki Hevsel Bahçelerini yapılaşmaya açacak karara Amed Ekoloji Platformu tepki gösterdi. 

Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Diyarbakır Hevsel Bahçelerinin “Özel Proje Alanı” olarak ilan edilmesi üzerine KESK Diyarbakır bileşenleri, TMMOB’a bağlı odalar, Ekoloji Derneği, DİSK, “Amed Ekoloji Platformu” adıyla açıklama yaptı. Açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu projeyle Hevsel Bahçelerinde yapılaşmaya gidildiğini belirterek tepki gösterdi. 

Açıklama konuşan Amed Ekoloji Platformu üyesi Feyziye Sümer, AKP’nin 7 bin yıllık Hevsel Bahçelerinde OHAL’i fırsat bilerek yapılaşmaya açtığını ifade ederek, “Nasıl ki Taksim İstanbul’un direnişçi ruhunu temsil ettiği için uzun zamandır iktidarın hedefindeyse; Hevsel’de Amed’in kültürünü, kimliğini ifade ettiği için yıllardır AKP’nin talan ve yok etme politikalarının tehdidi altındadır” dedi. 

‘BETONERME YAPILAR YAPILMAK İSTENİYOR’

Sümer, “10 yıldır çeşitli bahanelerle bu alan yapılaşmaya açılmak istenmektedir. 2011’de şimdilerde ‘FETÖ’den tutuklu bulunan Dicle Üniversitesi rektörü tarafından binlerce ağaç kesilerek alan yapılaşmaya açılmak istenmişti. Bu girişim kentin tüm dinamiklerinin duyarlılık göstermesiyle ‘Hevsel direnişi’ adı altında geri püskürtülmüştü. Bugün Hevsel’i betona gömme planı tekrar gündeme getirilmiştir. Ağaçlar kesilmek istenmekte, yerine betonarme yapılar, asfalt yollar yapılmak istenmektedir. Görüyoruz ki rant, doğayı ve kimliği yok etme, o bölgede Sur eteklerinde yerleşmiş, doğayla bütünleşmiş, dayanışma ruhuyla ayakta kalan mahalleleri, sokakları yok pahasına zorla boşaltıp, yıkacaklar ve sonrasında oralara yandaşları için Dicle Nehri Manzaralı Villaları dikmeyi planlayacaklar. Bu mekânların refahı için otoparklar, göletler, sadece parası olanların gidebileceği restoranlar vb. yapılarla bu doğal alanı yok edecekler. Yapılmak istenenler, toplumsal olarak çok ciddi bir kırılma getirecek, kenti, kendi doğasından, kadim bahçesinden koparacak; Dicle vadisine özgü canlı hayatını da bitirecektir. 184 canlı türüne ev sahipliği yapan, endemik türleri barındıran Hevsel Bahçeleri göz göre  yok olacaktır.Diyarbakır surları, Hevsel bahçeleri ve Dicle vadisi UNESCO tarafından dünya mirası listesine kabul edilmiştir. Bu kararın altında mevcut hükümetinde imzası bulunmaktadır. Yapılmak istenen müdahaleler UNESCO kriterlerine aykırılık teşkil etmektedir. Tüm ekolojistleri, çevrecileri, duyarlı çevreleri hevsel bahçelerine sahip çıkmaya davet ediyoruz” diye konuştu. 

‘ON GÖZLÜ’YÜ TIKADILAR, HEVSEL’İ YOK EDECEKLER’

Gazeteci Naci Sapan da Dicle Vadisi Projesiyle Hevsel ve Dicle’yi birbirinden ayıracaklarını ifade ederek “Bu gün Sur’u yıkan bu zihniyet, On Gözlü Köprü’nün gözlerini tıkayıp işletmeye çeviren zihniyet, Hevsel Bahçelerini de yok edecek, buna sahip çıkmalıyız” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Açlık grevine polis saldırısı: 10 gözaltı

SONRAKİ HABER

Çanakkale’ye Erdoğan’dan önce 'demokrasi'si geldi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...