17 Mart 2017 07:58

Ukrayna saldırısı Donetskli işçileri vuruyor

Ukrayna ordusu ateşkese rağmen Donetsk ve Lugansk’a saldırılarını sürdüyor. Saldırıların en çok görev başındaki konut işçilerini vurduğu belirtildi.

Paylaş

Okay DEPREM
Donetsk 

Ukrayna ordusu son birkaç hafta içerisinde Donbass’ın güneyindeki bağımsız cumhuriyetlere dönük askeri saldırılarını artırdı. 2. Minsk Antlaşmasını ihlal eden ve tamamı ağır silahlarla gerçekleştirilen bu saldırılardan en büyük zararı ise Donetsk Halk Cumhuriyeti (DNR) toprakları görüyor. 

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin (USK) ağırlıklı olarak konuşlandıkları Donetsk Eyaleti’nin batı ve kuzey tarafından yapılan bombardımanda sadece son günlerde yüzlerce ev ağır hasar görürken, her iki taraftan hem askeri hem de sivil kayıplar ve çok sayıda yaralı var. 

USK tarafından havan topları ve tanklardan kaydedilen atışlarda sıklıkla vurulan yerleşim birimlerinin başında başkent Donetsk’in Kievskiy, Kirovskiy, Petrovskiy ve Kuibişevskiy İlçelerinin yanı sıra Yasinovataya kenti ile Yakovlevka ve Spartak Köyleri geliyor.

12 İŞÇİ ÖLDÜ, 20’Sİ YARALANDI

Ukrayna düzenli ordu birliklerinin yanı sıra paramiliter neonazi milisler de bölgeye saldırıyor. Çoğunlukla öğlen başlayan ve sabahın erken saatlerine kadar süren uzun menzilli top, tank ve havan atışları Donetsk’in şehir merkezi dahil hemen hemen tüm ilçelerinden rahatlıkla duyulabiliyor. 

Ukrayna’nın son bombardımanlarının kurbanlarının başında ise DNR’in kamu çalışanları geliyor. DNR İnşaat ve İskan Bakan Yardımcısı Vitaliy Kizhayev konuyla ilgili yaptığı açıklamada; konut ve bayındırlık departmanında çalışan işçilerden 12’sinin, şehrin banliyölerinin farklı noktalarında görevlerini yaparlarken düşen bombalardan ve şarapnel parçalarından dolayı yaşamını yitirdiğini, en az 20’sinin de yaralandığı bilgisini paylaştı. Cephe hattına yakın ilçelerde, köy ve kasabalarda çalışan temizlik, bakım ve altyapı işçileri, sivillerle birlikte en yüksek hayati risk altında olan kesimi oluşturuyor. Önceki haftalarda da Yasinovataya şehrine yakın ve neredeyse sınır hattında yer alan ‘Donetsk Su Filtreleme Tesisi’ de, Ukrayna mevzilerinden açılan ağır silah ateşlerinden nasibini almış; burada çalışan 40 kadar işçi uzun bir süre sığınaklarda saklanmak zorunda kalmıştı. Donbass’ın kuzeyinden gelip, Donetsk ve çeperine dağılan suyun filtrelenip arıtıldığı tek kamu tesisi olmasından dolayı, birinci dereceden hayati risk içermesine karşın tesisin çalışanları burada mesailerini sürdürmeye çalışıyor.

KASABADA HASAR GÖRMEYEN EV KALMADI 

Cephe hattının en kritik noktalarından birinde olmasından dolayı ağır silahlarının gölgesindeki bir başka yerleşim birimi de Zaytsevo. Donetsk’in 60 kilometre kuzeyinde yer alan kasabada şu ana kadar yıkılmamış veya ağır hasar görmemiş neredeyse tek bir yapı mevcut değil. Sakinlerinin çoğu sınırlı imkanlarına rağmen konutlarını düzenli olarak onarmaya çabalasalar da, evleri her defasında yeniden zarar görüyor. 

DNR Operasyonel Komuta Konseyi Başkan Yardımcısı Eduard Basurin’in, hemen her gün verdiği basın brifinglerinde paylaştığı bilgilere göre; son birkaç haftada kimi zaman 24 saat  içinde cumhuriyet topraklarına yapılan atışların sayısı 2-3 bini bulabiliyor.  
 

ÖNCEKİ HABER

Merkel'den Erdoğan'a: Provokasyon yarışında yer almayacağım

SONRAKİ HABER

Ankara Büyükşehir Belediyesi raporları niye saklıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...