20 Haziran 2012 12:36

Toprak bitti sıra deniz rantında!

HAZİRAN ayında hazırlıklarını tamamladığı Yapı Denetim Kanun Taslağı ile kıyıları tamamen yağmaya açmaya hazırlanan AKP Hükümeti, yasa çıkmadan projelerini oluşturmaya başladı. İstanbul Maltepe sahilinde kıyıyı 3 kilometre uzunluğunda doldurmaya başlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesinin şimdi de Yenikapı sahilinde, “800 bin

Toprak bitti sıra deniz rantında!
Paylaş

DENİZE NAZIR NÜKLEER SANTRAL

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırladığı Yapı Denetim Kanunu taslağı, opera ve tiyatro binalarına mescit yapılmasını dayatan maddesiyle gündeme gelmişti. Ancak taslağın içeriği çok daha geniş. Kıyı Kanununun değiştirilmesini öngören taslak ile, deniz, göl ve akarsu kıyılarının şehirler arası otoyollara, demiryollarına ve kent içi yol düzenlemelerine ayrılmasına izin veriliyor. Yalnızca “üretim ve yetiştirme” faaliyetlerine ve yayalara açık olan kıyılar, bütün kentsel kullanımlara açılıyor. Kıyılara teşhir, pazarlama, depolama tesisleri ile eğitim ve sosyal tesisler, ibadet yerleri, akaryakıt istasyonları ve enerji tesisleri yapılmasına olanak sağlanıyor. Yani termik ve nükleer santraller ile bunlara ait atık depolama tesilerinin de yapılması mümkün olacak. Taslak yasalaşırsa, Haydarpaşaport, Galataport gibi yıllardır AKP’nin hayalini kurduğu projeler için de yasal dayanak hazırlanmış olacak.

KIYIDA TARİHE YER YOK!

Yapı Denetim Kanunu Taslağında, “dolgu alan” yanında tüm kıyılarda koruma amaçlı imar planı hükümlerinin uygulanmayacağı hükmü getiriliyor. TMMOB, Bakanlığa gönderdiği görüş metninde bu konuyla ilgili uyardı. “Bildiğimiz tüm örnekler tarihsel yerleşme alanlarının genelde kıyılarda yer aldığı doğrultusundadır. Böylece kıyılarda yer alan tüm arkeolojik sit alanları, tarihsel kaleler, tersaneler, benzeri tüm kültür değerleri korumasız kalmakta ve örneğin bir tarihsel kale yıkılarak yerine bir turistik tesis ya da bir termik santral ve akaryakıt depolama alanı yapılabilecektir. Bu madde açıkça ‘kıyıda gelişmeye engel olacak bir korunacak kültür varlığına yer yoktur’ demektedir. Ayrıca bu yolla yargı kararlarının arkasından dolaşılarak, Galataport, Haydarpaşa vd. gibi projelerin önünün açılması sağlanacaktır” denildi.

YASA ÇIKMADAN PROJELER BAŞLADI

Öte yandan yasa çıkmadan projeler ortaya çıkmaya başladı bile. İstanbul Büyükşehir Belediyesi önce Maltepe Sahilinde denizin üzerinde, 3 kilometre eninde ve 500 metre genişliğinde dolgu alanı yapma kararı aldı ve tel örgülerle çevrilen alan halka kapatıldı. Denizin inşaatlardan gelen harfiyatlarla doldurulmaya başladığını söyleyen Maltepe halkı, Kent Konseyi’nin öncülüğünde eylemlere başladı.

Maltepe’nin hemen ardından bugün de Yenikapı’da benzer bir proje olduğu gündeme düştü.

Yenikapı sahilinde denizin doldurularak 800 bin kişilik meydan, miting ve gösteri alanı oluşturulacağı açıklandı. Sadece miting alanı 270 bin metre kare büyüklüğünde olacak.

Yenikapı İDO iskelesinin batısında, İSKİ Yenikapı Atıksu Arıtma tesisinin güneyinde yer alacak bu alanda, denizin doldurulmasıyla oluşturulacak.  (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

12 milyon kişi 'vatansız'

SONRAKİ HABER

Velilerin imam hatip tepkisi valiye geri adım attırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...