17 Mart 2017 06:41

Boya fabrikalarının bacalarından çıkan zehri soluyorlar 

Maraş'ın merkez Dulkadiroğlu ilçesinin Karaziyaret Mahallesi sakinleri, boya fabrikalarının bacasından çıkan gazdan şikayetçi. 

Paylaş

Ömer KOÇ

Maraş'ın merkez Dulkadiroğlu ilçesinin Karaziyaret Mahallesi sakinleri, çevredeki boya fabrikalarının bacalarından çıkan kül ve gazlardan dolayı dışarı çıkamaz hale geldiklerini belirterek yetkililerden yardım istedi. Ellerinde dövizlerle eylem yapan mahalle sakinleri, bir an önce yaşadıkları sorunun çözülmesini istedi.

Mahalle sakinleri, fabrikalardan çıkan duman ve gazlardan dolayı insanların hasta olmaya başladığını, imkanı olanların mahalleyi terk ettiğini söyledi. BİMER aracılığıyla defalarca yetkililere müracaatta bulunduklarını, çoğunlukla 'Olumsuz bir durum yok' şeklinde cevap aldıklarını öne süren mahalle sakinlerinden Malik Palabıyık, çareyi mahalleden taşınmakta bulduklarını söyledi.

Anne ve babası ile yakınlarının hala Karaziyaret Mahallesi'nde yaşadığını ifade eden Palabıyık, şunları söyledi:

"BİMER'e durumu bildirdim. Daha sonra dönüş yaptılar ve burada inceleme yapıldığını söylediler, ancak herhangi bir problem bulunamamış. 3-4 ay sonra tekrar BİMER'i aradım anacak bu defa herhangi bir dönüş olmadı. Belediyeye da şikayetlerimi bildirdim ama geri dönüş olmadı. Nefes almakta bile zorlanıyoruz mahallede ve tek dileğimiz bu sorunun bir an önce çözülmesi" dedi.

Mahalle sakinlerinden Serpil Kesen ise kirliliğinin en büyük nedeninin boya fabrikaları olduğunu iddia etti. Bazı boya fabrikalarının doğalgaza geçtiğini ancak diğerlerinin geçmemekte ısrar ettiğini öne süren Keskin, "Boya fabrikalarının zehirli bacalarından, kömür atıklarından ve havaya saldığı zehirli gazlardan şikayetçiyiz. Çocuklarımız, yaşlılarımız hastalanıyor. Yaşadıklarımızı anlatmak istedik ama yetkililere sesimizi duyuramadık" diye konuştu.

Maddi durumu iyi olanların mahalleden taşındığını ancak kendilerinin asgari ücretli olduğu için gidemediklerini belirten Keskin, "Evlerimizi satılığa çıkardığımız zaman da hava kirliliğinden dolayı kimse almak istemiyor. Kışın belki kapılarımız, pencerelerimiz örtük oluyor belki çok bir şey hissetmiyoruz ama yazın kapıyı pencereyi kapatıp evin içinde oturamıyoruz. Pencereyi açtığımız zaman tozları rüzgarla birlikte evimizin içine ciğerlerimize kadar geliyor. Bunun çözümünü istiyoruz. Ya evlerimizi taşısınlar ya da fabrika bacalarını filtrelerini taksınlar, doğalgaza geçsinler. Bazı fabrikalar doğalgaza geçti ama bazıları geçmek istemiyor. Hayatımızla, çocuklarımızın sağlığıyla oynuyorlar" şeklinde konuştu. 

Diğer mahalle sakinleri de tek isteklerinin sorunun çözülmesi olduğunu belirterek, "Bizler 'Fabrikalar kapatılsın' demiyoruz. Filtrelerini takıp doğalgaza geçseler bu sorunlar yaşanmayacak" dedi. (Maraş/DHA)
 

ÖNCEKİ HABER

ÇGD: Gazeteci Demir serbest bırakılsın

SONRAKİ HABER

Yandaş medyadan 'Evet'e rüzgar için 'Haçlı-Hilal' savaşı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...