16 Mart 2017 12:50

DİSK uzmanı: Gençler güvencesiz çalışmaya mahkum ediliyor

DİSK Çalışma Yaşamı Uzmanı Faruk Işık genç işsizliği değerlendirdi: Gençler esnek ve güvencesi çalıştırılmaya itiliyor.

Paylaş

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye’de 4 gençten 1’i işsiz. DİSK Çalışma Yaşamı Uzmanı Faruk Işık, işsizliğin gençleri esnek ve güvencesiz çalışmaya ittiğini belirtti ve “Türkiye’de yükselen binalar genç işsizlerin kanı ile sulanıyor” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan son iş gücü verilerine göre işsizlik 7 yılın zirvesine çıktı. Genç işsizlik ise yüzde 24 oranıyla bir rekor daha kırdı. TÜİK’e göre Türkiye’de her 4 gençten 1’i işsiz. Uzmanlar, genç işsizliğin büyük çoğunluğunu üniversite mezunlarının oluşturduğunu belirtiyor. Türkiye yavaş yavaş diplomalı işsizler ülkesine dönüşüyor.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonundan (DİSK) Çalışma Yaşamı Uzmanı Faruk Işık, genç işsizliğin artmasında etkili olan nedenleri “Toplam talep yetersizliği, ekonomik durgunluk ve krizler, demografik faktörler, iş gücü politikalarının yetersizliği, eğitim politikalarının yetersizliği, asgari ücret uygulaması, gençlere yönelik ücret politikalarının yanlışlığı ve gençlere yönelik mobbing uygulamalar genç işsizliğin nedenlerindendir. Genç işsizlik için neden çok” diye açıkladı.

‘GENÇLER TÜRKİYE’DEN ÇIKMANIN YOLLARINI ARIYOR’

Türkiye’de son 5 yıldır işsizliğin sürekli arttığını söyleyen Işık, iş bulmaktan umudunu kesmiş işsizlerin de katıldığı geniş hesaplamaya göre işsiz sayısının yaklaşık 7 milyon olduğunu söyledi. Işık, “Eğer gençler üzerinde değerlendirirsek geleceğe umutsuz ve güvensiz bakan bir toplum oluşuyor. Çok ciddi anlamda gençler iş bulma kaygısı ile göç ediyor. Ülkede yaratılan gergin havadan ve işsizlik sorunundan gençler Türkiye’den çıkmanın yollarını arıyor” ifadelerini kullandı.

‘DERİN TAHRİBATLARA YOL AÇIYOR’

Işık, genç işsizlik sorunun beraberinde bireysel ve toplumsal sorunları da getirdiğine işaret etti. İşsizliğin gençlerde derin tahribatlar yaşattığına dikkat çeken Işık, “İşsizlik sorunu gençlerin kendi başlarına sorumluluk üstlenerek yetişkinliğe geçmelerini geciktirmekte, kendi alanındaki gelişmeleri takip edememesine neden olmaktadır. Ayrıca iş bulma beklentisinin azalmasıyla psikolojik ve ailevi sorunlar yaratmaktadır. Bu da iş gücünde yetenek kaybına, toplumda huzursuzluğa yol açmaktadır” diye konuştu.

Öte yandan işsizlik sorununun gençleri güvencesiz ve esnek çalışmaya ittiğini belirten Işık, “Gençler iş bulamadığı için inşaat gibi güvencesiz ve iş güvenliğinin olmadığı mesleklere yöneliyor. Türkiye’de yükselen binalar genç işsizlerin kanı ile sulanıyor” şeklinde konuştu.

GENÇ İŞSİZLİK ARTARAK DEVAM EDECEK’

Türkiye’de hükümet ile sermaye ortaklığında işçi kesimlerine yönelik bir saldırı cephesinin geliştiğini belirten Işık, mevcut politikalardan dönülmemesi halinde işsizliğin artmaya devam edeceğini söyledi. Türkiye’nin böylesi sorunları arasında referandum sürecine girdiğine işaret eden Işık, şu değerlendirmede bulundu: “Önümüzde bir referandum süreci var. İşçilerin talebinin olmadığı bir anayasa talebi için ‘hayır’ diyoruz. Bu aynı şekilde genç işsizler için de geçerli. Eğer bu referandumda bir ‘evet’ geçerse Türkiye’yi ciddi anlamda bir kargaşa bir felaket bekleyecektir.  Referandum sonrasında da kimsenin talepleri dikkate alınmayacağı için Türkiye’de genç işsizliğin artması kaçınılmaz olacaktır. İşsizliğin daha fazla artmaması için ‘hayır’ diyoruz.” (Ankara/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

‘Kendi iddialarını bile yerine getiremiyorlar’

SONRAKİ HABER

Yaşlı nüfus için yoksulluk artıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...