16 Mart 2017 12:28

HDP heyeti AYM'ye seslendi: Üzerinizde baskı mı var?

Selahattin Demirtaş ve Abdullah Zeydan'ın tutulduğu Edirne Cezaevi'ne giden HDP heyeti, cezaevi önünde açıklama yaptı.

Paylaş

Selahattin Demirtaş ve Abdullah Zeydan'ın tutulduğu Edirne Cezaevi'ne giden HDP heyeti, eş genel başkanlar ve milletvekilleri için kararı geciktiren AYM’ye seslenerek: “Üzerinizde baskı mı var?” diye sordu

TBMM Başkan Vekili ve İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, milletvekilleri Erol Dora, Kadri Yıldırım, Leyla Birlik ve eş genel başkan yardımcıları Fatma Kurtulan ve Sezai Temelli'den oluşan HDP heyeti adına açıklamayı Pervin Buldan yaptı.

HDP Eş Genel Başkanları ve Milletvekilleri için kararını geciktiren AYM'ye çağrı yapan Buldan, "Milletvekillerimizin ve eş genel başkanlarımızın dosyalarını incelememeniz için üzerinizde bir baskı mı var?" diye sordu.

Buldan konuşmasında şunları ifade etti:

‘3 PARTİNİN GENEL BAŞKANI REFERANDUM ÇALIŞMASI YÜRÜTÜRKEN BİZİM EŞ BAŞKANLARIMIZ CEZAEVİNDE TUTULUYOR’

Bir partinin genel başkanı her gün çeşitli illerde mitingler düzenlerken bizim arkadaşlarımız cezaevindeler. Sayın Başbakan dün bir ilde referandum çalışması yaptı, Sayın Kılıçdaroğlu yine farklı bir ilde referandum çalışması yürüttü. Sayın Bahçeli yakında mitinglere başlayacak. Ancak bizim her iki eş genel başkanımız ve milletvekillerimiz, bu referandum çalışmalarına katılamıyorlar ve cezaevindeler. Bu haksızlığın ve hukuksuzluğun bir an önce son bulması gerektiğini belirtmek istiyoruz. AYM’nin bir an önce bu konudaki kararını vermesi gerektiğinin altını çizmek istiyoruz.

AYM HENÜZ DOSYALARI İNCELEMEYE BİLE ALMAMIŞTIR

Tam 133 gündür milletvekillerimiz cezaevindeler ve biz arkadaşlarımız cezaevine alındıktan çok kısa bir süre sonra AYM’ya başvurumuzu yaptık. Milletvekili arkadaşlarımızın ve eş genel başkanlarımızın bir an önce tahliye edilmelerini belirttiğimiz dilekçelerimizi AYM’ye verdik. AYM’nin yapması gereken şey Balbay ve Haberal kararını emsal göstererek milletvekillerimizi tahliye etmekti. Ancak henüz dosyalar incelemeye bile alınmamış, AYM bu dilekçeleri gündemine koymamıştır. Buradan AYM Başkanı’na çağrı yapmak istiyoruz; Kendi hukuksuzluğunuzu bizim milletvekillerimiz üzerinden mi denemeye çalışıyorsunuz. Hukuku ayaklar altına alan bu duruma nasıl tahammül ediyorsunuz? Üzerinizde bir baskı mı var? Milletvekillerimizin ve eş genel başkanlarımızın dosyalarını incelememeniz için üzerinizde bir baskı mı var?

HUKUK HERKESE EŞİT UYGULANMALIDIR

Dosyaların incelenmemesi için siyasi irade tarafından baskı mı yapılıyor? Baskı yoksa üzerinizde bu dosyaları neden ele almıyor, incelemiyorsunuz. AYM başkanı bir açıklama yapmıştı. “Hukuk her zaman herkese eşit şekilde uygulanmaz” demişti. Bunu sadece bizim milletvekillerimiz için mi öngörüyorsunuz ya da uygulamaya çalışıyorsunuz. Oysa hukuk her zaman her yerde herkese eşit şekilde uygulanır. Avrupa’nın birçok yerinde bakanlara, milletvekillerine miting yapma izni vermemelerini nasıl eleştiriyorsanız, bugün bir partinin eş genel başkanlarının ve milletvekillerinin cezaevlerinde olmalarına aynı şekilde tepki göstermeniz gerekiyor.

Biz de bir milletvekiline, bir bakana miting yaptırmama durumumu kabul etmediğimizi ifade ettik. Bu tepkimizi herkes için ortaya koyduk. Ancak biz sizler için bu tepkiyi ortaya koyarken, sizler de bizim milletvekillerimizin hukuksuzluğuna karşı koymanız gerekiyor. Adalet, hukuk her zaman her yerde herkes için eşit olmalıdır. Herkese lazımdır. Bizim milletvekillerimiz başta olmak üzere, bugün siyasi çalışmalarını yapan herkesin her yerde düşünce özgürlüğünü, seyahat özgürlüğünü hiç kimsenin kısıtlamaya hakkı yoktur. Haddi de yoktur. Bırakın başka ülkeleri, kendi ülkemizde 13 milletvekili cezaevindedir. Bir an önce bu hukuksuzluğun bitirilmesi, tüm milletvekili arkadaşlarımızın tahliye edilmesini bir kez daha ifade etmek istiyoruz.

HİÇ KİMSE ‘EŞİT ŞEKİLDE REFERANDUM ÇALIŞMASI YÜRÜTÜYORUZ’ DEME LÜKSÜNE SAHİP DEĞİL

Önümüzde referandum var. Tam bu referandum sürecine denk gelecek şekilde eşit koşullarda milletvekillerinin, bakanların, başbakanların mitinglerini yaptıkları gibi, bizim de milletvekillerimizin aynı çalışmaları yürütmeleri gerektiğini özellikle belirtmek istiyoruz. Ülkenin tam da buna ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Bu koşullarda Türkiye referanduma giderken, sonucun nasıl çıkacağını hepimiz merak ediyoruz. Çünkü HDP diğer partiler gibi eşit koşullarda çalışmalar yapamıyor. Mitingler düzenleyemiyor, çalışmalarını yürütemiyor, engeller baskılar tutuklamalar gözaltılar devam ederken hiç kimse "Biz eşit şekilde referandum çalışması yürütüyoruz" deme lüksüne sahip değildir.

Sevgili Selahattin Demirtaş ve Abdullah Zeydan’ın tutuklu olduğu Edirne Cezaevi önünden çağrı yapıyoruz; Milletvekillerimizin eş genel başkanlarımızın tahliyesinin bir an önce gerçekleşmesi Türkiye’nin huzuru, barışı açısından çok önemlidir. İçerisinde bulunduğumuz kriz ve kaos sürecinin bitmesine de vesile olacaktır. Heyet olarak çağrımızı bir kez daha yineliyor, eş genel başkanlarımız ve milletvekillerimiz tahliye olana kadar bu ziyaretlerin devam edeceğini ifade ediyoruz.” (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan AB'yi 'geri kabul’le tehdit etti

SONRAKİ HABER

 Meral Akşener’in Niğde toplantısı yasaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...