16 Mart 2017 11:26

Osman Baydemir Newroz yasaklarını Meclis gündemine taşıdı

HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir Newroz kutlamalarına yönelik yasaklamaları Meclis gündemine taşıdı.

Paylaş

HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir Newroz kutlamalarına yönelik yasaklamalarla ilgili Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması isteliyle soru önergesi verdi.

Kürt halkının ulusal bayramı olan Newroz’un bu yıl da 33 merkezde kutlanması için, tertip komiteleri tarafından illerin mülki amirliklerine başvurular yapıldığını hatırlatan Baydemir: “Ancak Newroz kutlamaları arifesinde peş peşe yasaklama haberleri gelmekte, Newroz afişleri ve billboardları, içerdikleri renklerin sakıncalı bulunması gerekçesiyle toplatılmaktadır. Yasaklama ve afiş toplatmalara ilişkin en vahim açıklama da Şanlıurfa Valiliği tarafından yapılmış olup, bir ay boyunca kentte sadece kamuya yararlı dernekler tarafından etkinlik düzenlenmesine izin verileceği açıklanmıştır” dedi.

BAYDEMİR’İN CEVAPLANDIRILMASINI İSTEDİĞİ SORULAR

* Bin yıllardır kutlanan Newroz’un bu yıl kutlanmasına peş peşe yasaklar getirilmesinin sebebi nedir? Newroz kutlamalarının yasaklanmasıyla amaçlanan nedir?

* Şanlıurfa Valiliği’nin “Mahalli İdare organlarının, kamu kurumlarının, kamuya yararlı dernekler ve üniversitenin yapacağı etkinlikler ile siyasi partilerin halkoylaması faaliyetleri dışında” ibaresinde bahsi geçen kamuya yararlı dernekler nitelendirmesi neye göre yapılmaktadır? Valilik hangi derneğin yararlı, hangi derneğin zararlı olduğuna hangi kriterlere göre karar vermektedir.

* Newroz kutlamalarına halkı davet etmek üzere hazırlanan afişlere, billboard reklamlarına, toplama kararı getirilmiş, yerlerine yeni afişlerin asılmasına izin verilmemiştir. Gerekçe olarak da afişte yer alan renkler gösterilmiştir. Renklerin suçlu gösterilmesini nasıl değerlendirmektesiniz?

* Bahar ayı görünüm olarak, güneşin sarı ışıklarını, tarlaların yeşilini, çiçeklerin kırmızı rengini yansıtmaktadır. Bu tabloda da sakıncalı renkler var mıdır? Eğer varsa baharın gelişi de yasaklanacak mıdır?

* Hükümet yetkililerinin Avrupa programlarının iptal edilmesi, Avrupa ülkelerine girmelerine izin verilmemeleri faşizm uygulamaları olarak nitelendirilmişken, binyıllardır kutlanan Newroz’un yasaklanmasını da faşizm olarak nitelendirmekte misiniz? (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Yıldırım: Türkiye, Avrupa'da ırkçılığı frenledi

SONRAKİ HABER

Galatasaray’da Tolgay Arslan iddiaları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa