16 Mart 2017 10:37

Mesele her siyah beyaz ineği düşman ilan etmekte değil

Tüm Köy Sen Örgütlenme Uzmanı Sedat Başkavak, Hollanda ile yaşanan kriz sonrası tepki olarak 40 ineğin sınır dışı edilmesini yazdı.

Paylaş

Sedat BAŞKAVAK
Tüm Köy Sen Örgütlenme Uzmanı

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği üyeleri, Rotterdam'daki konsolosluk binasına gitmek isteyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın sınır dışı edilmesine tepki göstererek, 40 ineği, Hollanda'ya geri gönderme kararı almışlar.

Çanakkale’nin Biga ilçesindeki bir mezbahada üreticilerle bir araya gelen Birlik Başkanı Bülent Tunç, ineklerin toplu olarak gönderildiğini söylemiş.

İneklerden değil ilişkileri bu hale getiren politikacılardan hesap sormak lazım.

Her ne kadar haber olsun diye inekler TIR’a yüklenip yollansa da, aldığımız duyumlara göre inekler kesime gönderilmiş. Zaten mevzuat açısından inekleri göndermek mümkün değil. En fazla sınıra kapısına kadar gönderebilirler ama anlaşılan o ki, buna bile gerek duyulmamış. Tarım bakanının açıklamasına göre; Türkiye’de yıllık kırmızı et tüketimi 1 milyon 300 bin ton. Üretim 1 milyon 150 bin ton. Yani yıllık ortalama 150 bin ton kırmızı et açık veriyoruz. Bunun karşılanması için 400-500 bin adet canlı hayvan ithalatına ihtiyaç olduğunu söylüyor bakan. Oysaki 600- 700 bin canlı hayvan ithalatı yapılıyor.

Son 6 yılda et ithalatına 7 milyar dolara yakın para ödenmiş. Son dönemlerde Uruguay Arjantin ve Avustralya’dan 2016 yılının ilk dört ayında 40 bine yakın Angus ithalatı yapılmış.

Hollanda meselesine gelince Türkiye son yıllarda Hollanda’dan hayvan hastalıkları nedeniyle hayvan ithalatı yapmıyor. Yani biz Hollanda’dan hayvan ithalatı istesek de yapamıyoruz, yapmıyoruz.

Bilinenin aksine ülkemiz Hollanda’dan hayvan ithalatı yerine tohum ithalatı yapmaktadır. Yapılan ithalatın yüzde 50’si Fransa, Hollanda, ABD, Peru ve Tayland’dan yapılmaktadır. Bizde Hollanda’ya balık, üzüm, meyve suyu, sebze ve meyve satıyoruz. Üstelik Hollanda’ya aldığımızdan çok satıyoruz.

Bu restleşme ve yaşanan krizden ne Hollanda köylüsü nede hükümeti etkilenmez aksine sonuçlarını üretici köylüler olarak biz yaşarız. Başta Suriye olmak üzere komşularla yaşadığımız kriz nedeniyle soğanı bile tarlada bırakmak zorunda kalan biziz. Rusya ile yaşanan uçak krizi nedeniyle narenciyesi, elması elinde kalan biziz.

Mesele her gördüğün siyah beyaz ineği düşman ilan edip boğazına bıçak dayamayla çözülmez. Komşularla sıfır sorundan komşular ve hatta dünyanın bir ucu ile krize gelen politikaları sorgulamak lazım.

En önemlisi de ülkeyi et, canlı hayvan hatta saman ithal edecek duruma düşüren tarım politikalarını ve bunun  sorumlusu hükümeti sorgulamak lazım.

O nedenle inekleri kesmek yerine ülkemizi tarımda ithalatçı hale getiren AKP’ye ve referandumda dayattığı anayasa değişikliğine ‘hayır’ demek lazım...

ÖNCEKİ HABER

Munzur Çayı kenarında yaralı bir su samuru bulundu

SONRAKİ HABER

HDP Milletvekilleri Öztürk ve Adıyaman gözaltında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...