16 Mart 2017 10:13

Referandum ve Newroz gözaltıları Meclis gündeminde

HDP’li Milletvekili Dirayet Taşdemir referandum çalışmaları ve Newroz kutlamalarının engellenme girişimlerini İçişleri Bakanlığı'na sordu.

Paylaş

HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması talebiyle referandum ve Newroz çalışmalarına yönelik gözaltıları ile ilgili soru önergesi verdi.

Seçim çalışmaları, toplumsal kutlamalar ve çeşitli demokratik eylemlerin tutuklama ve gözaltılarla engellenmesinin son dönemde Türkiye siyasetinde gelenekselleşmiş bir yöntem halini aldığını belirten Taşdemir. “HDP ve DBP’nin nevroz programının belli olmasının ardından 9 ilde yapılan baskınlarda 100’den fazla gözaltının gerçekleştirilmesi, demokratik bir hakkın Hükümet tasarrufuyla engellendiğine dair izlenimleri güçlendirmektedir. 10’a yakın halkın baharın uyanışını kutladığı nevroz/newroz bayramları, toplumsal barışın, kültürler arası buluşmanın sembolüdür. Yaşamı motonluğa ve zulme başkaldırarak kurmanın, doğanın bütün kültürlere hediye ettiği ortak değerleri kutlamanın, değişimi sahiplenmenin günü olarak kabul edilmektedir. Newroz kutlamalarının kültürler arası ortaklıklara en çok ihtiyaç duyulan bu günlerde engellenmesinin yaratacağı sonuçlar, toplumsal barışın sağlanması üzerinde uzun süreli  olumsuz etkiler doğuracaktır” dedi.

TAŞDEMİR’İN CEVAPLANDIRILMASINI İSTEDİĞİ SORULAR

* Türkiye’de Newroz, Kürt halkı için demirci Kawa’nın Dehak zulmüne isyanını, baharın canlılık, yenilik ve değişim ateşiyle kutlamanın heyecanının buluşturulduğu bir gündür. Newroz bayramının kutlamasına yöneik bu baskılarla, Kürtlerin bayramlarına bile izin verilmeyen bir ortam oluşturulduğu yönünde eleştiriler dikkat çekmektedir. Bakanlığınız Kürtlerin Newroz bayramını güvenli bir biçimde kutlayabilmesine ilişkin çalışmalar yürütecek midir?

* İçişleri Bakanı  ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler’in ortak imzası ile, vekişi olduğum Ağrı da dahil olmak üzere 16 ilin valiliklerine “3 hilal operasyonu" ile ilgili gönderildiği iddiası Bakanlık tarafından henüz yayınlanmamıştır. Sözkonusu Genelgede “merhamet gösterilmeksizin”, “gerekirse 5 bin polisimizi feda ederek” çeçeşitli operasyonların yapılacağının ifade edildiği iddia edilmektedir. Nowroz öncesi yapılan bu gözaltılar, sözkonusu Genelge kapsamında mı gerçekleştirilmiştir? (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

SEO gerçeği ve başarı çizgisi

SONRAKİ HABER

ODS işçisi 'Halo Dayı' toprağa verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...