30 Mart 2011 13:52

Grevdeki işçiler destek bekliyor

22 Mart'ta başlayan Metal grevi bugün 9. gününde. Yaklaşık 1500 metal işçisi Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrikalarında gece ve gündüz direnmeye devam ediyor. Cemalettin Güzel de bu işçilerden biri. Güzel, tam 24 yıllık metal işçisi. 2 çocuk babası olan Güzel, 13 yıllık da evli. Biz

Grevdeki işçiler destek bekliyor
Paylaş
Eylem Lodos / Hürrem Karaoğlu


Kaç yıllık metal işçisisiniz?

24 yıllık metal işçisiyim. 25 yıl da diyebiliriz.

21 yıl sonra Eskişehir’de bir ilk yaşanıyor. Siz greve çıkan işçilerden biri olarak bu konuda ne söyleyebilirsiniz?

Yapılması gereken buydu. Daha önce yapılması gerekiyordu ama mücadele edilebilinmesi için birlik olunması gerekiyordu. Eskişehirliler olarak bu birlikteliği tüm Türkiye’ye yaymamız gerekiyor. Şimdilik bunu yaptığımızı zannetmiyorum. Diğer fabrikalar da harekete geçse bu kıvılcım büyüyecek. Tabi ki biz hakkımızı ararken bazı şeylerle mücadele etmemiz gerekiyor.

Mücadele etmekten bahsediyorsunuz. Nasıl olacak bu?

Nasıl mücadele etmemiz lazım? Birlik olmamız lazım, ailelerimiz, eşlerimiz… Korkmadan mücadele edersek kazanacağımıza inanıyorum ben.

Grev işçi için bardağın taştığı noktadır. Ne oldu da sizin için bu bardak taştı?

Mess ile sendika anlaşamayınca bu grev kararı alındı. Ama geç kalındı bu kararın daha önce çıkması lazımdı.

Sizce neden geç kalındı?
 

Yasalardan dolayı anca çıktı. Yasalar daha düzgün olsa insanlar haklarını arayabilmek için bu kadar beklemez. 6 ay sözleşme öncesi 6 ay sözleşme sonrası toplam bir yıl geçiyor. Biz sadece haklarımızı istiyoruz. Daha önceki yıllarda daha farklı problemler de yaşadık. Şimdi sendikalı olunca sendikamızla beraber işçilerle birlikte daha da güçlenerek mücadele ediyoruz. Haklarımızı ararken de bize de destek olunması gerekiyor. Sadece Eskişehir’de değil Türkiye’nin her yerinden destek olunmalı. Sadece sözde destek değil bahsettiğim.

Çevrenizden nasıl tepkiler alıyorsunuz, sizi haksız görenler var mı?

Bizi haksız görenler de var ama haklı olduğumuza inananlar da var. Biz bu grevi sadece kendimiz için değil ki çocuklarımızın geleceği için de yapıyoruz. Gelecek için. Benim emekliliğim gelmiş. Bana diyorlar senin emekliliğin gelmiş artık ne grevi. Ama bunlar yanlış zaten bu duruma gelmemizin nedeni de bu yanlışlıklar.

Bu grev evinize nasıl yansıdı, nasıl etkiledi sizi?

Şu anda fazla bir şey yaşamadık. Bundan sonra sorunlarımız olacak. Ben öncesinde borçlarımı ödemiştim. Kira ödemiyorum ama kira ödeyen arkadaşlarım ne kadar dayanır.
Şimdi faturalar var işte onlar geldikten sonra belki olur. Bir de çocukların eğitim masrafları var. Daha erken konuşmak için, grev uzarsa ne olur bilmem.

Kaç çocuğunuz var, onlar ne düşünüyor bu grev hakkında?

2 çocuğum var. Kızım grevin ne olduğunu bilmiyor.  Daha anlamadı. Ama oğlum daha büyük. Haklarımızı aradığımızı biliyor. (Eskişehir/EVRENSEL)


‘BİZ HAKLARIMIZI ARAYAMIYORUZ BARİ ONLAR ARASIN’

Evin en küçüğü Selin Can. Selin 8 yaşında Grevin ne anlama geldiğini bilmediğini anlatıyor Selin, ama babasının hakkını aradığını da vurguluyor.

Cemalettin Güzel’in eşi Organize Sanayi Bölgesi’ndeki başka bir fabrikada işçi. İş güvenliği için adını veremiyoruz. Eşine destek vermekten başka yapacakları bir şey olmadığını anlatan anne Güzel, çalıştığı fabrikada ki işçilerin de grevdeki işçilere destek verdiğini anlatıyor. Arkadaşlarının grevdeki işçiler adına çok sevindiğini ifade eden anne Güzel, “Arkadaşlarım, biz haklarımızı arayamıyoruz. Bari onlar arasınlar diyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

44 bin 4/C'liye darbe

SONRAKİ HABER

Devrim sonuçlanana kadar yürüyüşe devam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa