16 Mart 2017 09:43

Dicle'nin kıyısından Aydın Ovası'na ekoloji mücadelesi

Çevre kirliliğinin yoğun olduğu Aydın'da düzenlenen panelde, Dicle kıyısından Aydın Ovası'na ekoloji mücadelesi konuşuldu.

Paylaş

Ülkenin en verimli ovalarına sahip Aydın'da özellikle son birkaç yıldır çevre kirliliği her geçen gün katlanırken, halkın sağlığı ve geçim kaynakları bu kirlilik nedeniyle gözle görülür biçimde bozulmaya başladı. Aydın il ve ilçelerinde yükselen ekoloji mücadelesinin temelinde de bu artık bıçağın kemiğe dayanması ve özellikle sanayi ve madencilik kaynaklı bu kirliliğin dayanılmaz boyutlara ulaşması var. Dün Söke'de gerçekleştirilen panelde de ana gündem maddesi bu kirlilik ve 16 Nisan'da yapılacak Anayasa değişikliği Referandumu oldu. 

ILISU'DAN AYDIN OVASI'NA

Vali Recep Yazıcıoğlu Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen "Doğa'nın ve Kentin Talanına Hayır" başlıklı etkinlik SökeÇep Sözcüsü Celal Gümüş'ün Söke yöresindeki çevre sorunları ve SökeÇep'in kuruluş süreci ile ilgili konuşması ile başladı. Etkinlik’te Hasankeyfi sular altında bırakacak Ilısu Barajı’nın su tutması sonrası Güney Irak’ta nehir kenarında yaşayan Bedevileri anlatan Sökeli Belgeselci Yavuz Pullukçu’nun "Su Bedevileri" adlı kısa filmi ilgiyle izlendi. 

Dr. Metin Aydın da bölgedeki jeotermal, madencilik, tarım ilaçları kullanımı gibi unsurlar nedeniyle meydana gelen su-toprak-hava kirliliği ve bunun doğaya, tarıma, sağlığa etkilerini anlattı. 

HAYATIN SESİ SUSTURULAMIYOR

Evrensel İzmir Muhabiri ve kapatılan Hayatın Sesi Televizyonu Çepeçevre Yaşam Programı yapımcısı Özer Akdemir de, televizyonun kapatılmasının bir nedeninin de Aydın'da yükselen ekoloji mücadelesinin sesinin duyulmasını önlemek olduğunu söyledi. Akdemir, "Gördüğünüz gibi Hayatın' Sesi susturulamıyor. Televizyonumuzu kapatsalar da bizler yaşam alanlarını, çocuklarının, ülkenin geleceğini korumak için direnen Aydınlıların, ülkenin dört bir yanında mücadele eden yaşam savunucularının sesini bu salonlarda, internet üzerinde ya da meydanlarda dile getirmeye devam edeceğiz" dedi. 
Akdemir, Çepeçevre Yaşam programından yapılan seçkinin ardından, görseller eşliğinde ülkenin çeşitli yerlerinde süren ekoloji mücadelesinden kesitlerin yer aldığı sunum yaptı. Ekoloji mücadelesinin emek mücadelesi ile birleşerek mutlaka kazanacağını dile getiren Akdemir, 16 Nisan'da yapılacak Anayasa Referandum'undan çıkacak ‘Hayır’ın bunun en önemli ivmelerinden birisi olacağını söyledi. 

REFERANDUM BİR MİLAT

EGEÇEP Hukuk Komisyonu üyesi Av. Arif Ali Cangı da referandumun çevre mücadelesine ve hukuka etkilerini anlattı.Referandumun ülke açısından bir milat olduğunu dile getiren Cangı, "Hayır oyu çıkması için ‘Evet’ verecek olan seçmenlere ulaşıp bu kararın ne anlama geldiğini onlara açıklamak bizim görevimiz" dedi. Cangı, Söke'nin Kisir Köyünde eski uranyum sondajları nedeniyle meydana gelen radyoaktif kirlilik ve kanser olayları ile ilgili SökeÇep'in özel bir çalışma yapmasını, bu konuda planlanan bilimsel araştırmalara destek olunması gerektiğini söyledi. 

AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili de Aydın'da verilen çevre mücadelesinde özellikle kadınların önemli bir görev üstlendiğini dile getirdi. Sökelilerin yanı sıra Kisir Köyü muhtarı, Aydın, Germencik ve Didim'den yaşam savunucularının da katıldığı etkinlik gece saatlerine kadar devam etti. (İzmir/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

AKD Karşıyaka Şubesi’nin kapatılması tepki çekti

SONRAKİ HABER

KODA’da 20. hafta dersi: Kanser ve faşizm arasındaki analoji

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...