16 Mart 2017 09:19

İZENERJİ’de grev öncesi teklif arttı

İzmir'deki İZENERJi işçilerinin 27 Mart'ta çıkmayı planladıkları grev öncesinde Büyükşehir Belediyesi zam teklifini yüzde 13'e çıkardı.

Paylaş

Anlaşma sağlanamaması durumunda 27 Mart’ta başlayacak olan 4 bin İZENERJİ işçisinin grevi öncesinde büyükşehir belediyesi zam teklifini yüzde 9’dan 13’e çıkardı. Bir çok maddede de iyileştirme yapılırak anlaşma sağlanırken sendika son kararı işçilerin vereceğini söyledi.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait ve kentin genelinde hizmet veren İZENERJİ Şirketi’nin bürokratları ile şirtkette örgütlü olan Genel İş Sendikası İzmir 2 Nolu Şube arasındaki yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri tıkanmıştı. Sendika astığı kararla grev sürecini başlatırken anlaşma olmazsa 27 Mart’ta greve çıkacağını duyurmuştu.
 
Yaklaşan grev öncesinde dün sendika ile büyükşehir bürokratları arasında yeni bir görüşme gerçekleşti. Şirket binasında gerçekleşen görüşmelerde zam teklifi artarken, ekonomik içerikli 8 maddede de anlaşma sağlandı.

2 LİRALIK SEYYANEN İYİLEŞTİRME TEKLİFİ

Büyükşehir bürokratları yüzde 9’luk zam ve artı 52 günlük ikramiye önerisine ek olarak taban ücretlerine 2 liralık iyileştirme teklifinde bulundu. Belediyenin zam oranı toplamda  yüzde 13’e tekabül ederken ücret zammı ve ikramiye maddelerinde bir anlaşma sağlanamadı. 
 
Öte yandan da bayram çalışmaları 4 yevmiyeye, fazla çalışma mesai ücreti yüzde 100’e çıktı. Hafta tatilinin Pazar olarak belirlendiği TİS’te eşinden ayrılarak çocuğun velayetini alan işçiye de aile yardımı ödenmesi maddesi de geçti.

İLK DEFA TİS’E GİREN MADDELER DE BULUNUYOR

Daha önceki TİS metninde olmayıp da üzerinde anlaşma sağlanarak ilk defa sözleşmeye giren maddelerde bulunuyor. İşçi Sağlığı ve Güvenliği Kurulu tarafından riskli ilan edilen işlerde çalışan işçilere günlük 1'er liralık iş riski primi ve koku primi, İZSU’da çalışan işçilere günnlük 1,5 liralık kaçak su primi ödenmesine karar verildi. İş riski ve koku primlerinden 2500'e yakın işçi faydalanabilecekken, kaçak su priminden ise yaklaşık 330 kişi faydalanacak. Ayrıca, Sosyal Hizmetler ve Sosyal Projeler Müdürlükleri’nde çalışan üniversite mezunu veya yüksek lisans öğrenimi gören çalışanları kapsayan ‘D Grubu’ da ilk kez sözleşmede yer alacak.

TOPLAMDAKİ ARTIŞ YÜZDE 28

Son TİS görüşmesini Evrensel'e Şube Başkanı Arif Yıldız, artışın olumlu oldupunu ama ülke koşullarını göz önüne alındığını verilen zam teklifinin göre yeterli olmadığını belirterek, asgari ücrete gelen zamla birlikte toplamdaki artışın yüzde 17'ye, bütün ekonomik maddelerdeki artışlarla birlikte ise yüzde 28'e denk geldiği bilgisini verdi. 

'SON SÖZÜ İŞÇİLER SÖYLEYECEK'

İlk günden itibaren dile getirdikleri son sözü işçilerin söyleyeceğinin altını çizen Yıldız "Teklifi işçi temsilcileri, işyerlerindeki arkadaşlarla paylaşacaklar ve değerlendirme yapacaklar. Gelecek hafta Çarşamba grev komiteleri bir araya gelecek ve Perşembe günü de bir aksilik çıkmazsa bütün İZENERJİ işçilerini belediye önüne çağırararak soracağız. Arkadaşlar devam derse, devam edeceğiz, tamam derlerse de TİS'i imzalayacağız. Ayrıca yılllardır talep ettiğimiz ve ancak işverenin kabul etmediği primlerimiz geçti. 

14 BELEDİYE BİRİMİNDE HİZMET DURACAK

4 bine yakın işçiyi ilgilendiren TİS görüşmelerinde bir anlaşma sağlanamazsa 27 Mart’ta başlayacak grevde Büyükşehir Belediyesinin park ve bahçeler, yeşil alanlar, idari işler, kültür-sanat, huzurevleri, aşevleri, İZSU Genel Müdürlüğü, katı atıklar, balık hali gibi 14 farklı birimde hizmet verimi duracak. Mezarlıklar Müdürlüğü ve Eşrefpaşa Hastanesinde çalışan İZENERJİ işçileri grev yasağı kapsamında bulunuyor. (İzmir/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

HDP: Halepçe Katliamı’nı hatırlatıyoruz ki, ders olsun...

SONRAKİ HABER

İstanbul'da Şostakoviç rüzgarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...