16 Mart 2017 06:25

'Erdoğan kimseye insan hakları ve demokrasi dersi veremez'

The Economist, Erdoğan'ın Avrupa ülkeleriyle yaşadığı krizin başkanlık referandumu için bir hamle olduğunu yazdı.

Paylaş

İngiltere'de yayımlanan haftalık The Economist dergisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Avrupa karşıtı çılgınlığın referandumu kazanmasına yardımcı olacağını hesapladığını" yazdı.

BBC Türkçe'nin yansıttığı habere göre makale "Erdoğan kimsenin farkına varamadığı Nazileri tespit etme yeteneğine sahip gibi gözüküyor" diye başlıyor.  Makalede Erdoğan'ın "faşizme karşı mücadelesini genişletmek zorunda kalabileceği", çünkü bakanlarına miting izni vermeyen Hollanda ve Almanya'ya "Nazi kalıntısı" ve "faşist" dedikten sonra Belçika, Danimarka ve Avusturya'dan da benzer açıklamalar geldiği aktarıldı. Economist'e konuşan Batılı bir diplomat ise "Erdoğan'ın ülkenin en büyük yabancı yatırımcısı Hollanda ve en büyük ticaret ortağı Almanya ile kavgaya girmeye karar vermesi, onun ne kadar çaresiz olduğunu gösteriyor" dedi.

'TÜRKİYE'DE MUHALİFLER EYLEM YAPMAKTAN KORKAR HALE GELDİ'

Makalede, Türkiye'deki insan hakları ihlalleri ve antidemokratik uygulamalar, "Avrupalılar için bu açıklamalar korkunç bir şaka gibi. Erdoğan'ın hükümeti kimseye insan hakları ve demokrasi dersi verecek konumda değil. Ülkede çoğu uyduruk kanıtlarla olmak üzere aralarında yargıçlar, savcılar, Kürt siyasetçiler ve 100'den fazla gazetecinin de bulunduğu 40 binden fazla kişi hapsedildi.
"Kısa süre önce yayınlanan bir BM raporu ülkenin güneydoğusundaki Kürt bölgesindeki ayrılıkçı militanlara karşı yürütülen taarruzda Türk güvenlik güçlerini işkence, yargısız infaz ve orantısız güç kullanmakla suçladı.
"Ülkede artık protesto gösterileri şiddetle bastırılmıyor, çünkü muhalifler eylem yapmaktan korkar hale geldi." ifadeleriyle hatırlatıldı.

Yazının çevirisini BBC Türkçe'den okuyabilirsiniz. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Aile Bakanlığı 'mevlit okutma' hariç hiçbir hedefe ulaşamadı

SONRAKİ HABER

Moğollar konserinin geliri sokak hayvanlarına

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...