15 Mart 2017 19:25

Venedik Komisyonu: Basına yönelik KHK’ler feshedilmeli

Venedik Komisyonunun raporuna göre, Türkiye’deki OHAL uygulamasıyla medya özgürlüğü daha da kötüleşti.

Paylaş

Venedik Komisyonu, Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) uygulaması ve bu uygulama kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin (KHK) Avrupa standartlarında medya özgürlüğüyle uyumlu olmadığını belirten bir görüş yayımladı.

Görüşte, darbe girişimi sonrası olağanüstü önlemler alınmasının “anlaşılır” olduğu, KHK’ler ile bazı medya kuruluşlarının bireyselleştirilmiş karar ve temyiz olasılığı olmaksızın kapatılması ise “uluslararası hukuka aykırı” ve “olağanüstü tehlikeli” şeklinde değerlendirildi. OHAL uygulaması altında basın özgürlüğünün “daha da kötüleştiği” görüşünü not eden Venedik Komisyonuna göre, basın özgürlüğünün güvence altında olmadığı bir ortamda anayasa değişikliği zamanlaması da “kaygı uyandırıyor”.

‘OHAL İLE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GERİLEDİ’

Komisyon, gazetecilerin, yazdıklarından ötürü “terör örgütü üyeliği” temelinde soruşturulmamasını da istedi. Haklarında, büyük ölçüde yazdıkları nedeniyle soruşturma açılan gazetecilerle ilgili gözaltıların da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatları dikkate alınarak ve “uygun ve yeterli” gerekçe gösterilerek gerçekleşmesi gerektiğini hatırlattı.

Venedik Komisyonu, OHAL uygulamasının mutlak gerekli kılmadığı ve KHK’lerle alınmış önlemlerin de “kaldırılması” yönünde görüş belirtti.

Görüş, Türkiye’deki OHAL uygulamasının basın özgürlüğünü ne derece etkilediğinin araştırılması amacıyla Avrupa Konseyi Siyasi İşler ve Demokrasi Komisyonu tarafından Kasım 2016’da yapılan başvuru temelinde hazırlandı. Görüş hazırlanırken, KHK’ler aracılığıyla kapatılan medya kuruluşlarının durumu, OHAL kapsamında haklarında soruşturma başlatılan gazeteciler ve 685 sayılı KHK ile oluşturulan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu mekanizması temel alındı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul, yaşam kalitesi sıralamasında 133. sıraya düştü

SONRAKİ HABER

Üst geçide asılan 'Hayır' pankartlarını indirdiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...