15 Mart 2017 17:15

Hollanda Eski Dışişleri Bakanı: Türkiye geri adım atacak

Eski Hollanda Dışişleri Bakanı Ben Bot, ülkesiyle kriz yaşayan Türkiye'nin geri adım atacağını söyledi.

Paylaş

Hollanda'daki genel seçimler münasebetiyle İtalyan ANSA haber ajansına bir röportaj veren Eski Hollanda Dışişleri Bakanı Ben Bot, iki NATO ülkesi olan Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik krize değindi.

Bu krizin, NATO'da bir çatlak oluşturmayacağı görüşünü ifade eden Bot, “Türkiye geri adım atacak. Srebrenitsa katliamına ilişkin suçlama çılgınlıktır. Herkes o katliamın Sırplar ve Mladiç tarafından yapıldığını biliyor. Bir devlet liderinin böylesi suçlamalarda bulunduğu hiç görülmedi. Bariz bir yalan, tamamen bir palavra” ifadesini kullandı.

Yugoslavya İç Savaşı sırasında Srebrenitsa kasabasını Birleşmiş Milletler adına koruyan Hollandalı birliklerin az sayıda askerden oluştuğunu ve barış gücü olduklarından dolayı, katledilen 8 bin Müslüman'ı korumak için gereken ağır silahlara sahip olmadıklarını anlatan Bot, “Mladiç etraflarını sarıp, onları zorla aldı. Kimseyi öldürmeme sözü vermesine rağmen onları katletti” açıklamasını yaptı.

‘SEÇİMLER OLMASA RUTTE KABA DAVRANMAZDI'

Hollanda hükümetinin bu iddialara verdiği karşılığı ‘doğru’ bulduğunu ve bu tavrın, krizi daha da beslememeye yaradığını söyleyen Bot, “Hollanda'da seçimler olmasaydı, Başbakan Rutte'nin Türk bakanlara böyle kaba davranıp sınırları kapatmayacağına ikna oldum, ama iyi de yaptığını düşünüyorum” dedi.

‘BU YAZ BİR TEK HOLLANDALI BİLE TÜRKİYE'YE TATİLE GİTMEZ’

16 Nisan'da yapılacak olan referandumun ardından iki ülke arasında yaşanan krizde her şeyin yoluna gireceğine inandığını da ekleyen 79 yaşındaki eski siyasetçi ve diplomat, “Hollanda, Türkiye'de en çok yatırımı olan ikinci Avrupa ülkesi. Türkiye'nin ticari, ekonomik ve turistik çıkarları var” dedi.

Bot, eğer iki ülke ilişkileri düzelmezse, bir Hollandalının bile bu yaz Türkiye'de tatil yapabileceğini düşünmenin güç olduğunu da ifade etti. Bot ayrıca, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı ile Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD Başkanı Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çıkışlarının ve tavırlarının ardından Avrupa'da 'haklı bir birlik oluştuğunu' dile getirdi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

13. Akbank Kısa Film Festivali başladı

SONRAKİ HABER

Balveren Belediye Eş başkanı Tunç gözaltında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...