15 Mart 2017 14:02

Irkçı siyasetçi ‘Gerçek Finliler’in liderliğine aday

Irkçı açıklamalarıyla bilinen Halla-Aho, Finlandiya’nın yabancı karşıtı partisi Gerçek Finliler'in genel başkanlığına adaylığını açıkladı.

Paylaş

Yabancı ve İslam düşmanlığıyla tanınan Jussi Halla-Aho, popülist ve yabancı karşıtı Gerçek Finliler’in genel başkanlığa aday olduğunu açıkladı.

Finlandiya’da üç partinin koalisyonundan oluşan hükümetin Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Timo Soini, genel başkanlığa aday olmayacağını açıklamıştı. Soini’nin yerine partinin içinde en radikal kesimin başını çeken Halla-Aho seçilmesi halinde Finlandiya’nın iltica politikasında etkili olabilleceği belirtiliyor.

45 yaşındaki Dil Bilimci Halla-Aho, hiç bir zaman yabancı düşmanı ve İslam karşıtı düşüncelerini açıklamaktan çekinmedi. Bir dönem milletvekilliği yapan Halla-Aho, şu sıralar Avrupa Parlamentosu’nda partisini temsil ediyor.

NEFRETİN SUÇLARININ YASADAN ÇIKARILMASINI İSTİYOR

Halla-Aho, İslamın ‘bir pedofil dini’ olduğunu ve Somalilerin “genlerinde hırsızlık ve parazitlik” olduğunu yazınca 2012 yılında nefret suçu işlemekten para cezasına çarptırıldı. O sıralar milletvekili olan Halla-Aho, nefretin suç olmaktan çıkarılması gerektiğini savundu ve bunun gerçekleşmesi için parlamentoya öneride bulunacağını açıkladı.

Partisinin güvenirliği için sığınmacıların Finlandiya’nın en büyük siyasi sorunu olduğunu gündeme getirmek için genel başkanlığa aday olduğunu açıklayan Halla-Aho, “Sığınmacılar hem İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının hem de Trump’ın seçilmesinin nedenidir” diyor.

Avrupa’nın diğer ülkelerindeki aşırı ırkçı ve faşist partilerle yakın ilişkisi bulunan Halla-Aho, aynı zamanda pervasızlığıyla da tanınıyor.

KATİL BREİVİK’İN İLHAM KAYNAĞI!

Norveç’te 2011 yılında 77 kişiyi katleden Anders Breivik’in Müslümanlara karşı aşırı nefret yayan Gates of Vienna adlı siteyle yakın ilişki içinde olduğu ve sitenin yazarlarından Aho’dan ilham aldığı açığa çıkmıştı.

Sosyal Demokrat Parti’nin Genel Sekreteri Mikael Jungner, o sıralar Parlamento İdare Komisyonu Başkanlığı görevini yürüten Aho’nun istifa etmesini istemişti. Ancak Gerçek Finliler’in karşı çıkması sonucu Aho komisyonda kalmayı başarmıştı.

Halla-Aho’nun parti liderliğine aday olması hükümet ortağı diğer iki parti ve Başbakan Jula Sipile’yi kaygılandırıyor. Hükümet ortağı Toplum Partisi üyesi İçişleri Bakanı Petteri Orpo, Gerçek Finliler partisindeki lider değişikliğinden sonra değer yargılarını paylaşmadığı kişilerin yer alacağı bir partiyle işbirliği yapmaya hazır olmadıklarını ima etmişti. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDP’de ‘sandık güvenliği’ mesaisi

SONRAKİ HABER

Ücretlerini isteyen otel işçileri işten atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa