15 Mart 2017 13:57

IKEA şoförleri aylarca kamyonlarda yatıyor

IKEA ve diğer bazı perakende firmalarının ürünlerini taşıyan kamyon şoförleri düşük ücrete kötü koşullar altında çalışmak zorunda bırakılıyor.

Paylaş

BBC’nin yaptığı bir araştırma, Batı Avrupa’da IKEA ve diğer bazı perakende firmalarının ürünlerini taşıyan kamyon şoförlerinin aylarca araçlarında konaklamak durumunda kaldığını ortaya koydu.

Şoförler, iş yaptıkları ülkelerde konaklayacak kadar ücret almadıkları için, araçlarında yattıklarını ifade ediyor.

Rumen bir şoför olan Emilian, bir defasında 4 ay kadar kamyonunda yaşadığını, bu süre içinde aracında uyuduğunu, beslendiğini ve yıkandığını söylüyor. Son olarak Danimarka’da taşımacılık yaptığını belirten Emilian, aylık 477 avro (1900 TL) maaş alıyor. Aynı işi yapan bir Danimarkalı ise aylık ortalama 2 bin 200 avro (8 bin 750 TL) kazanıyor.

Avrupa Birliği kurallarına göre, evinden uzakta taşımacılık yapan bir şoföre, çalıştığı ülkedeki ‘asgari ücretin’ garanti edilmesi gerekiyor. Ancak şirketler yasal boşluklar sayesinde denetimleri atlatıyor.

BBC’ye konuşan Slovak taşıma şirketi, Emilian’ın isterse evine dönebileceğini, dinlenme saatlerinden kendisinin sorumlu olduğunu ileri sürüyor. 

Almanya’nın Dortmund kentinde bulunan IKEA’nın dünyadaki en büyük dağıtım merkezinin otoparkında ise şoförler kıyafetlerini kurutuyor. Aralarından biri de benzin deposu üzerinde patates pişiriyor. Tuvalet ya da su bulunmuyor. Alandaki Moldova vatandaşı şoförler aylık 150 avro aldıklarını söylüyorlar.

İNSANLIK DIŞI UYGULAMA

IKEA’nın dağıtım ağında yer alan taşeron şirketler hakkında çeşitli davalar açılmış durumda. Hollanda’da geçtiğimiz ay, IKEA ürünlerini İngiltere ve İskandinavya’ya taşıyan bir taşeron firmanın yasaları çiğnediğine, şoförlerin, insanlık dışı şartlarda yaşadığına hükmetti.

Taşımacılık Çalışanları Federasyonu (ITF), IKEA yetkilileri ile masaya oturduklarını ancak görüşmelerin sonuçsuz kaldığını açıkladı. 

IKEA yetkilileri, haberi ‘çok ciddiye aldıklarını ve üzüldüklerini' söyledi. Yetkililer, taşeron şirketlere, şoförlerin şartları konusunda ‘sıkı kurallar’ getirdiklerini iddia etti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kadın gazeteci kendisini korumayan İsveç devletine dava açtı

SONRAKİ HABER

HDP’de ‘sandık güvenliği’ mesaisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...