20 Haziran 2012 09:45

HDK: Adalet Bakanı derhal istifa etsin

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşenleri, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in derhal istifa etmesini istedi.Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşenleri dün Yüksel Caddesi’nde “Urfa  hapishanesinde yaşanan katliamdır. Adalet Bakanı istifa” pankartı arkasında toplandı. HDK’liler, “Devlet katliamına son”, Adalet Bakan

HDK: Adalet Bakanı derhal istifa etsin
Paylaş

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşenleri dün Yüksel Caddesi’nde “Urfa  hapishanesinde yaşanan katliamdır. Adalet Bakanı istifa” pankartı arkasında toplandı. HDK’liler, “Devlet katliamına son”, Adalet Bakanı derhal istifa” sloganları attı. Bir süre alkışlarla, sloganlarla hükümeti ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin’i protesto eden HDK’liler burada açıklama yaptı.

İSYANLAR YÜKSELİYOR

Açıklamayı okuyan HDK Ankara Yürütme Üyesi Yasemin Öztürk, “Devlet cinayet işlemeye devam ediyor” dedi. 276 kişilik kapasitesi olan ancak binin üzerinde tutuklunun kötü koşullarda kaldığı Urfa E Tipi Cezaevi’nde başlayan isyan sonucu 13 kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlatan Öztürk, isyanların Antep, Adana cezaevlerine de taşındığına dikkat çekti. Cezaevi önünde toplanan ailelerin üzerine sıkılan gaz ve tazyikli suyla yapılan saldırıları da kınayan Öztürk, çatışmaların Urfa’da mahallelere kadar uzandığını söyledi.

Bugüne kadar cezaevlerinin hep siyasi tutukluların sorunlarıyla gündeme geldiğini cezaevlerindeki insanlık dışı koşulların artık ‘adli tutukluları’ isyan etme derecesine kadar getirdiğini söyleyen Öztürk isyanların giderek büyüdüğüne vurgu yaptı. Öztürk, cezaevlerinin bugün adeta işkence ve ölüm evlerine dönüştürüldüğünü ifade etti.

Cezaevlerinde isyan çıkacağı uyarılarına kulak tıkandığını, son Urfa Cezaevi’nde ihmaller sonucu 13 kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Öztürk, bütün sorumluların derhal açığa çıkartılıp yargılama sürecinin başlatılması gerektiğini söyledi. Urfa Cezaevi Müdürü’nün devletin ve hükümetin temsilcisi olarak olayların baş sorumlusu olduğunu dile getiren Öztürk, müdürün Samsun’a tayin edilmesini eleştirdi. Öztürk, “ Urfa E Tipi Cezaevi Müdürünün atamasını Samsun’a çıkararak ödüllendiren Adalet Bakanı Sadullah Ergin hemen istifa etmelidir” dedi. Öztürk, Pozantı Cezaevi’nde taciz, tecavüz ve işkenceye maruz kalan çocukların da bir an önce gerekli psikolojik tedavilerinin yapılarak serbest bırakılmasını istedi. (Ankara/EVRENSEL)


ÇHD'DEN İSYANA İLİŞKİN SUÇ DUYURUSU

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Urfa Şubesi, Urfa E Tipi Kapalı Cezaevinde yanarak can veren 13 tutuklunun ölümüne sebebiyet veren olayın aydınlatılmasına ilişkin Urfa Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya İHD, TİHV, KESK, TTB ve MAZLUMDER destek verdi. Açıklama yapan ÇHD Urfa Şube Başkanı Eyüp Sabri Tinaş, 2008’den bugüne Urfa cezaevinde kapasite fazlalığı ve kötü idari uygulamalar nedeni ile çok sayıda sorun yaşandığını söyledi. 6 kişilik koğuşlarda 18, 20, 25 kişinin kaldığına dikkat çeken Tinaş, cezaevinde merkezi soğutma ve ısınma sistemleri bulunmadığını ifade etti. Tinaş, koğuşlarda sadece bir pencere bulunduğunu ve havalandırma kısmının alan itibari ile alabildiğine küçük durumda olduğunu dile getirdi. Tinaş, cezaevi koğuşlarında sadece bir tuvalet ve banyonun bulunduğunu kaydederek, “Sıcak su günde dört defa birer saat arayla verilmekte. Revir kısmında bir doktorun bulunduğu ve hasta tutukluların gerekli tedavileri yapılmamaktadır. Aileler, açık ve kapalı görüşlerde 20-30 dakika arayla görüştürülüyor. Görüş günü idarenin takındığı tutumdan dolayı görüşe gelen ailelere eziyete dönüşüyor. Sayımlarda tek sıra halinde girmeyenler açık görüş ve benzeri iletişim haklarından mahrum bırakılıyor” dedi.

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU

Tinaş, 13 tutuklu ve hükümlünün yanarak ölümüne sebep olan olayın gerçek mahiyetinin ortaya çıkarılarak, konuya ilişkin ihmal, kusur ve sorumluluğu olan kişilerin tespiti ile cezalandırmaları gerektiğini vurguladı. Açıklamanın ardından her iki yangının neden ortaya çıktığını ve olayın aydınlatılması için Urfa Savcılığına suç duyurusunda bulunuldu. (ŞANLIURFA)


SUÇLULAR CEZALANDIRILSIN

KESK Dönem Sözcüsü  Murat Arıkan yaptığı açıklama ile Urfa Cezaevinde yaşananları protesto etti.    
Demokratik kitle örgütlerinin yıllardır bu ülkenin kanayan yarası haline gelmiş olan cezaevleri ile ilişkin yaptığı çağrılar karşısında duyarsız kalan Adalet Bakanlığının, yaşananların sorumlusu olduğunu vurgulayan Arıkan. “Bu olayın tüm boyutlar ile açığa çıkması ve ihmali olanların belirlenip yargılanarak sorumluların cezalandırılması öncelikli talebimizdir. Bununla birlikte başta Urfa Cezaevi olmak üzere, tüm cezaevleri, bağımsız heyetler marifetiyle yerinde incelenmelidir” dedi. (SAMSUN)

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan’da hükümet kuruldu

SONRAKİ HABER

Van’dan ortak ses

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...