15 Mart 2017 11:37

‘Kadınların hayır demesi için çok fazla sebep var’

Antalya’da kadınlarla bir araya gelen EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan: ‘Kadınların hayır demesi için çok fazla sebep var’ dedi.

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Antalya il binasında farklı iş kollarında çalışan kadınlar ile bir araya gelen EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, kadınların OHAL döneminde neler yaşadığını anlatarak ‘Kadınların hayır demesi için çok fazla sebep var’ dedi.. 

İstatistiklere göre kadınların referandumda daha fazla ‘hayır’ dediğini ifade eden Gürkan, ‘evet’ diyen kadınların bile hayır demeye ikna olacak durumda olduğunu, çünkü kadınlar çıkacak yasaları sorguladığı zaman ‘evet’ demekte tereddüt ettiğini söyledi. AKP’nin kadın emeği üzerine yaslanarak politika yaptığını belirten Gürkan, “Kadınlar üzerinden sosyal ödemeler yaparak kadınların desteğini almaya çalışıyorlar. Ödemeler yapılarken kadınlarda ise iktidarları devem etmediği taktirde bu ödemelerin kesileceği endişesi var. Ama bu paraların fonlardan ödendiğini bizler biliyoruz” dedi. 

Referandum süreci öncesi kadınların mücadele ile utanç yasası geri çektirdiğini hatırlatan Gürkan, “Kadınların bir gücü açığa çıkmıştı ve 8 Mart’a gelirken OHAL koşullarında yasaklamalara rağmen kadınlar mücadeleyle alanlara çıktı. Bugüne kadar kazanımlarımızın büyük çoğunda kadın hareketinin, kadın mücadelesinin yeri çok büyüktür. Ama bu referandum ile önümüze konan tek adam, tek parti düzeni ile kadınların yıllarca mücadele ile kazanılmış olan hakları bir gece yok edilecek. Kadın eşitliğine inanmayan Cumhurbaşkanı bir gecede belli bölümlerde ‘kızlar okumasın’ diyerek hatta kadınların belli iş kollarında çalışmaları yasaklanabilecek” dedi. 18 maddelik anayasa düzenlemesine en çok kadınların ‘hayır’ demesinin şart olduğunu dile getiren Gürkan, “Bu referandumda kadınlara önemli görevler düşüyor. 16 Nisan’da referandum bitecek ama bizim çalışmamız bitmeyecek. Bütün Türkiye’deki kadın çalışmasına Antalya’dan kadınların da ses vermesi gerekiyor” şeklinde konuştu. 

Sohbette söz alan kadınlar ise, mahallelerde, kadınlar arasında sohbetlerinde, kadınların taciz ve tecavüz olaylarından rahatsızlık duyduğu için ‘hayır’ diyeceklerini belirtti. Kadınların evde kocaları tarafından ‘evet’ oyu vermesi yönünde baskı görseler bile kadın hakları için hayır oyu verecekleri söylendi. Tüm kadınların kaygılarının farklı olduğunu ve bu yüzden çalışma yapılacak yerlerde bu faklılıkların gözetilmesi gerektiği vurgulandı. (Antalya/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Demiryolu işçileri gözyaşlarıyla uğurlandı

SONRAKİ HABER

Şili’deki TPP zirvesi protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...