15 Mart 2017 00:37

Karataş’ta çiftçiler sorunlarına çözüm bekliyor

Adana Karataş'ta üreticilerle referandumun nabzını tuttuk. Çiftçinin gündemi artan girdi fiyatları, elde kalan ürünler ve karşılıksız çekler...

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

16 Nisan’daki anayasa değişikliği referandumuna geri sayım sürerken, Adana ve ilçelerinde de referandum çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Biz de Adana’da Karataş ilçesindeydik.

1 Kasım seçimlerinde AKP’nin yüzde 27.2, MHP’nin yüzde 26.2, HDP’nin yüzde 4.9 oy aldığı ilçede CHP yüzde 40.2 ile birinci partiydi. 16 Nisan’daki referandumda bölgede yapılan tahminlerde ‘hayır’ oyunun yüzde 60’larda çıkması beklenirken, CHP, oylarının büyük bölümünü aldığı ilçe merkezinden ziyade AKP, MHP seçmenin yoğun olduğu, büyük ölçüde çiftçilikle geçinen çevre köylere yönelmiş görünüyor.  İlçede geniş tarım arazilerinin bulunduğu bölgede yazın biberden, domatese, karpuzdan kavuna; kışın narenciyeden marula birçok ürün yetiştiriliyor. Çiftçinin gündeminde ise artan girdi fiyatları, elde kalan ürünler ve karşılıksız çekler var.

‘BİR ADAMA NEDEN VEKALETİMİZİ VERELİM?’

Topaklı köyündeyiz ve CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer’in de katıldığı bir toplantıdayız. Sözü Cumali Zeki Altıparmak isimli vatandaş alıyor: “Ben babamdan umumi vekalet istedim vermedi. Bir adama neden tüm ülkenin vekaletini verelim?” Altıparmak, Cumhuriyet ile birlikte insanların kulluktan vatandaşlığa geçtiğini söylerken, başkanlık sistemi ile bu anlayışın tarih olacağını söylüyor.

Halk toplantıları arasında vatandaşlarla sohbet etme imkanı da buluyoruz. Neden toplantıya katıldığını konuştuğumuz Ali Şimşek, referandumla ilgili bilgi almak için geldiğini belirterek ne oy vereceği konusunda kafasının karışık olduğunu söylüyor. Şimşek, “Nasıl bir anayasa?” sorumuza “Adaletli bir anayasa olsun. Başka bir şey istemiyoruz” diyor. 

YEREL MUHATAPLAR UZAKLAŞACAK

Köylüler toplantılarda çok sayıda sorundan da dert yakındı. Kanalizasyon sisteminin kötülüğünden, yolların yapılmaması ve belediye otobüsünün gelmemesine kadar köylüler sorunlarını dile getirdi. İsahacılı köyünde bir vatandaş “Bir yolumuz var, gelirken görmüşsünüzdür. Bir de belediye otobüsümüz gelmiyor. bu sorunumuzu çözün” diyor.  Burada sözü alan Tümer, bugün bir şekilde yerelden bir muhatap bulup sorunların çözümü için yol aranabildiğini ancak başkanlık sisteminde muhatabın bulunmasının daha da zorlaşacağını ifade ediyor.

EVET DİYENLER PARTİCİLİK YAPIYOR

İsahacılı’da köy kahvesinde yapılan toplantıda söz alan bir genç toplantıya katılanların hepsinin ‘hayırcı’ olduğunu, toplantıya katılanların ‘evetçilere’ yönelmesi gerektiğini söylüyor. Köyde ‘evet’ diyenlerin particilik yaptığını söyleyen genç şunları söylüyor:  “Neden evet? diye sorduğumda ‘Ben Ak Parti’liyim, evet diyorum’ diyorlar. Ben de Ak Parti’liyim ama hayır diyorum”

MHP’LİLERİN TEK ADAM ENDİŞESİ

Tabaklar köyündeki toplantıda da 45 yaşındaki Ali Yıldırım ile ayaküstü sohbet ediyoruz. Yıldırım ülkücü olduğunu ve referandumda ‘hayır’ oyu vereceğini söylüyor ve ekliyor: “Tek bir kişinin yönettiği bir ülke istemiyorum” Tabaklar’da çiftçilik yapan Sedat Tali de ülkücü olduğunu söylüyor ve ‘hayır’ diyeceğini ekliyor. Tali, çiftçilerin aldıkları çeklerin karşılıksız çıktığını, ürünlerinin değerinin altında gittiğini belirterek bu sorunların çözülmesini istiyor.

‘PARLAMENTER SİSTEME DEVAM MI SEÇİMİ’

CHP İl ve ilçe örgütleri Karataş’a bağlı 43 köyün yaklaşık 30’unda halk toplantıları yapmış durumda. Gittiğimiz köylerle ilgili CHP'lilerden aldığımız bilgilerden ve röportaj yaptığımız vatandaşların konuşmalarından anladığımız, toplantılara yalnızca CHP seçmeni değil, ‘hayır’ oyu verecek olan ya da kafası karışık olan AKP ve MHP seçmeni de katılıyor. CHP İl ve İlçe Başkanlarının da yer aldığı grup, kampanyanın bir CHP kampanyası olmadığına özellikle dikkat çekiyor. Araçlar da ya da broşürlerde CHP logoları kullanılmıyor. CHP propagandası yapılmıyor. Konuşmacılar ‘Partilere değil kendinize oy verin’ diyor. Milletvekili Tümer, sürekli olarak sisteme dikkat çekiyor. Tümer, parlamenter sistemin insanlığın birikimlerinin sonucu olarak ortaya çıkmış bir sistem olduğunu ve seçimin partilerden ziyade “Parlamenter sisteme devam mı?” seçimi olduğunu söylüyor.

ÖNCEKİ HABER

‘Cezaevinde felç eden işkence’ iddiası

SONRAKİ HABER

Urfa’da Newroz öncesi yasak kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...