14 Mart 2017 14:06

Trump’ın sağlık yasası 24 milyon ABD’liyi sigortasız bıracak

ABD Başkanı Donald Trump’ın sağlık yasasının 10 yılda 24 milyon ABD vatandaşını sigoırtası bırakacağı ifade edildi.

Paylaş

ABD Kongresinin partiler üstü bürokratik kurumu CBO, Cumhuriyetçilerin “Amerikan Sağlık Hizmetleri Yasası” (AHCA) tasarısına yönelik raporunu yayımladı.

Raporda, ABD’nin 44’üncü Başkanı Barack Obama’nın hayata geçirdiği “Düşük Maliyetli Sağlık Sigortası” (ACA) ya da halk arasındaki adıyla “Obamacare”in iptalini öngören AHCA’in, ülkedeki sigortasız birey sayısını 2018 itibarıyla 14 milyon ve 2026 itibarıyla 24 milyon daha artırabileceği belirtildi.

Euronews’ın haberine göre bu tahminler, AHCA’nin Obamacare sayesinde sigortalanan 20 milyon Amerikalının tamamından daha fazlasının sigortasız kalabileceğine işaret ediyor.

BÜTÇE AÇIĞINI YOKSULLARIN SIRTINDAN AZALTACAKLAR

CBO, raporunda ayrıca AHCA’nin federal bütçe açığını 2017-2026 döneminde mevcut sigorta sistemine kıyasla 337 milyar dolar düşüreceği tahmininde bulundu.

Raporda, bütçe açığındaki azalmanın büyük bölümünün yoksul Amerikalılara, engellilere, hamilelere ve çocuklara sağlanan devlet desteğinde (Medicaid) planlanan kesintiler sayesinde gerçekleşeceği kaydedildi.

CBO’nun raporunu yayınlamasının ardında Beyaz Saray’da basın mensuplarının karşısına geçen ABD Sağlık Bakanı Tom Price, kuruluşun analizlerine inanmadığını söyledi.

Bir yılda  tam14 milyon kişinin sağlık sigortasını kaybetmesinin mümkün olmadığını savunan Price, “Raporun güvenilir olmadığını iddia ediyoruz” diye konuştu.

AHCA’nin daha düşük maliyetle daha fazla Amerikalının sigortalanmasını sağlayacağına inandıklarını yineleyen Price, buna karşın CBO’nun raporunu inceleyeceklerini dile getirdi.

SAĞLIK ÖRGÜTLERİ KARŞI ÇIKIYOR

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan tarafından geçen hafta açıklanan AHCA tasarısı, Başkan Donald Trump ve bazı Cumhuriyetçilerin desteğine rağmen ülkenin en büyük sağlık organizasyonlarını içeren büyük bir kesimin sert muhalefetiyle karşılaşmıştı.

Amerikan Tıp Derneği, Amerikan Hastaneler Derneği ve Amerikan Hemşireler Derneği yaptıkları açıklamalarda, mevcut sistemin eksiklikleri olmasına karşın önerilen yasa tasarısının bunları gidermek yerine durumu daha kötüleştireceğini vurgulamıştı.

Tepkilere rağmen ABD Temsilciler Meclisinin iki alt komitesinde onaylanan AHCA tasarısına, Demokratlar da şiddetle karşı çıkmıştı.

Ayrıca, Cumhuriyetçi Partinin önde gelen 10 senatörü yasa tasarısına “evet” demeyeceklerini açıklamışlardı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Almanya: Türk siyasetinin Almanya’ya taşınmasını istemiyoruz

SONRAKİ HABER

ZABEL, dayanışma için oynayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...