14 Mart 2017 12:06

Baydemir: Akılsız hükümetin cezasını halk ödemesin, ‘Hayır’

HDP grup toplantısında konuşan Parti Sözcüsü Osman Baydemir, Avrupa ülkeleri ile yaratılan krizin bir algı operasyonu olduğunu ifade etti.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) haftalık grup toplantısında Parti Sözcüsü Osman Baydemir, değerlendirmelerde bulundu.

Konuşmasına Figen Yüksekdağ’ın vekilliğinin ve parti üyeliğinin düşürülmesine tepki göstererek başlayan Baydemir, bunun HDP projesine dönük bir saldırı olduğunu ifade etti.

Baydemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Size bir sorum var Kürt halkının mazlum halkların 6 milyon seçmenin yüreğine yazılmış Figen Yüksekdağ’ın ve tüm vekillerimizin o saygın yerini nasıl sileceksiniz? Silemezsiniz, düşüremezsiniz.”

‘KENDİ KOYDUĞUN YASAYA NEDEN UYMUYORSUN?’

Hükümetin dış politikasına eleştiriler sıralayan HDP Sözcüsü, AKP hükümetinin suni gündemler yaratarak varlığını sürdürdüğünü söyledi. Baydemir, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye’nin dört tarafı düşmanla çevrili diyorlar. Nasıl düşmanlarla çevrili olduğunu AKP politikalarına bakarak görüyoruz. İçerideki kutuplaşma yetmedi şimdi de Avrupa ile bir kriz yaratmanın çabasını en üst düzeyde veriyorlar.

HDP bir ilke partisidir. Kimden gelirse gelsin fikir hürriyetinin engellenmesine hayır diyoruz. Faşizm kimden gelirse gelsin hayır diyoruz. Ama şu anda yaşanan tamı tamına bir algı operasyonudur, bir kandırma operasyonudur. Bu ülkenin bir mevzuatı var. Bu yasa bana nasıl uygulanıyorsa ben nasıl yerine getirmekle mecbur isem bu ülkenin cumhurbaşkanının, bakanının da uymakla mükellef olduğu yasadır. Seçim kanununu düzenleyen yasanın kendisi AKP döneminde bir değişikliğe uğradı ve denil ki ‘yurtdışı temsilciliklerinde propaganda yapılamaz.’ Sen bakan olarak niye kendi koyduğun yasayı ihlal ediyorsun. Bunlar bir mağduriyet edebiyatıyla referandum çalışmasını yürütmek istiyorlar.”

AKP’li Ömer Çelik’in ‘bu krizden iki puan oyumuz arttı’ açıklamasına da değinen Baydemir, “Bütün mesele bu. İki puan oyları artsın memlekete ne oluyorsa olsun. ‘Akılsız başın derdini ayaklar öder’ diye bir laf var; ama akılsız hükümetin, akılsızlıkla yöneltilen hükümetin cezasını maalesef halk öder. Bu faturanın halka çıkartılmaması için bu suni krize ‘hayır’ diyoruz” dedi.

‘TOPLANTI VE GÖSTERİ ÖZGÜRLÜĞÜ BU ÜLKENİN NERESİNDE?’

Grup toplantısında Başbakan Binali Yıldırım’ın bozkurt işareti yaptığı fotoğrafı da gösteren Baydemir, Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın miting alanlarında HDP’yi yuhalatmasına da tepki gösterdi.

Baydemir, referandum kampanyalarının eşit bir ortamda gerçekleştirilmediğine değinerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Böylesi bir zemindeki referandumun sonucu nasıl meşru olabilir. Venedik Komisyonu’nun raporuna dikkat çekmek istiyorum. Toplantı ve gösteri özgürlüğü bu ülkenin neresinde var. Urfa’da 8 Mart’ta kadınlar sürüklene sürüklene gözaltına alındı. Bir kez daha söylüyoruz: KHK’leri, tek adam rejimini iki yıl boyunca dayatılan sindirmeyi kalıcılaştıracak bu faşizm dayatmasına ‘Hayır’ diyoruz.”

AKP’YE ÇAĞRI: SİLAHLA ŞİDDETLE ARANA MESAFE KOY

Bölgede yaşanan hak ihlallerini ve şiddeti de eleştiren Baydemir, hükümete seslenerek şunları söyledi:
“Nusaybin’de 15 günü aşkın sistematik bir işkence yapıldı. AKP Kürt coğrafyasında referandum kampanyasını silahlı olarak yürütüyor. Burada bir kez daha hükümete AKP’e sesleniyoruz eğer ki demokrasiye inanıyorsa şiddetle, silahla arana mesafe yok. Silahı bırak gel ne sözün varsa tartışalım.”

‘RUSYA KRİZİNDE TAVRINIZ NE OLDU, SONUÇ NE OLDU?’

HDP Sözcüsü Baydemir, grup toplantısından sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazetecilerin hükümetin Hollanda ile yaşanan krizin ardından açıkladığı dört maddelik önlemlere ilişkin görüşü sorulan Baydemir, “Demokrasi herkes için, fikir özgürlüğü herkes içindir. Siyaset yapma hürriyeti herkes için. Hükümetin Sayın Demirtaş, Yüksekdağ ve HDP’li milletvekillerimiz cezaevinde tutulduğu bir atmosfer içerisinde dünyaya söyleyebileceği her hangi bir lafının beş kuruşluk kıymeti harbiyesi olur mu? Ben bir kez daha hükümeti bu suni krizden bir an önce çıkmaya, ama aynı zamanda kendi iç dinamiği içinde HDP’ye gönül vermiş milyonların temel hakkı olan eş başkanların özgürlüğüne kavuşması önündeki engelleri ortadan kaldırması çağrısında bulunuyorum. Rusya krizindeki tavrınız ne oldu? Sonuç ne oldu? Bütün bu atmış olduğunuz adımların, çıkışları bir tek faturası var o da ekonomik ve siyaset olarak bu halka kaybettirmektir” değerlendirmesinde bulundu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP'li Baluken'in tutukluluğuna itiraz reddedildi

SONRAKİ HABER

Erdoğan'dan Hollandalılara: Cibilliyeti, karakteri bozuklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...