14 Mart 2017 10:15

OECD ortalaması için 135 bini doktora ihtiyaç var

14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle açıklama yapan Türk Sağlık-Sen OECD ülkelerinin ortalamasını yakalamak için 135 bin hekime ihtiyaç olduğunu açıkladı. 

Paylaş

Türk Sağlık-Sen 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Sağlık Bakanlığı’nın 2016 ocak ayı verilerine dayanarak bir araştırma yayınladı. 

Araştırmaya göre Türkiye'de 141 Bin 259 hekim görev yapıyor. Bu hekimlerden 28 Bin 384'ü özelde çalışıyor yani hekimlerin yüzde 20'si kamu dışında görev yapıyor. 

HEKİMLERİN YÜZDE 39'U 3 BÜYÜK İLDE

Türkiye'de hekimlerin yüzde 20.3 İstanbul'da grev yapıyor ( 28 bin 797 hekim) 3 büyük il Ankara, İstanbul ve İzmir'de hekimlerin yüzde 39'u görev yapıyor

OECD ORTALAMASINI YAKALAMAK İÇİN 135 BİN HEKİM LAZIM

Türk Sağlık-Sen'in araştırmasında Türkiye'nin hekim ihtiyacına yönelik tespite de yer verildi. Araştırmaya göre Türkiye'de bir hekime düşen kişi sayısı ise 557. Türkiye'de 100 Bin kişiye düşen hekim sayısı 179. OECD ülkelerinde ise bu rakam 339. Türkiye'nin 100 bin kişiye düşen hekim sayısında OECD'yi yakalamak için 135 bin hekime ihtiyacı var. 

Yıllara göre Türkiye'de ortalama hekim artışı 4 bin civarında olduğu düşünülürse OECD ortalaması hiç yükselmese Türkiye ancak bu artış düzeyiyle 33 yıl sonra ortalamayı yakalayabilecek. 

1 HEKİME BİR YILDA 3316 MUAYENE 

Hekimlerin iş yükleri ile de ilgili değerlendirmenin yer aldığı araştırmaya göre Türkiye'de 2015 yılında 468 Milyon 442 Bin 354 muayene yapıldı. 1 Hekim bir yılda ortalama 3 bin 316 muayene gerçekleştirdi. 

KAHVECİ: PLANLI İSTİHDAM POLİTİKASI ŞARTI

Yapılan araştırma ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci "Türkiye'de ciddi bir sağlık personeli açığı var. OECD ortalaması için 135 bini doktora ihtiyacımız var. Ebe hemşire ortalamaları da farklı değildir. Neredeyse tüm sağlık personeli açısından eksiklik mevuttur. Sağlık personeli istihdamı planlı bir şekilde arttırılarak bu açık kapatılmalıdır. Bu hem çalışanın iş yükünün azalması hem de hizmette verimliliğini daha da yükselmesi açısından zaruridir. Bunun yanı sıra çalışanların yıpranma payı, döner sermayelerin emekliliğe yansıtılması ve ek göstergelerinin yükseltilmesi gibi temel beklentileri de hayata geçirilmelidir. 14 Mart Tıp Bayramı bu taleplerin gerçekleşmesinin bir vesilesi olmalıdır. Ülkeyi yönetenler 14 Martta çalışanın beklentileri ile ilgili söz vermek yerine somut adım atmalıdır" dedi. (DHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Dink cinayeti sanığı Yılmazer'den Tuncel azmettirdi iddiası

SONRAKİ HABER

Samsun'da cinsel taciz şüphelisi serbest kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...