14 Mart 2017 10:05

Dink cinayeti sanığı Yılmazer'den Tuncel azmettirdi iddiası

Dink cinayeti sanığı Ali Fuat Yılmazer dönemin yardımcı istihbarat elemanı olan Erhan Tuncel'in de cinayeti azmettirdiğini öne sürdü. 

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davanın duruşmasına dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in savunmasıyla devam edildi. 

Yılmazer savunmasında, Dink cinayetinin Ahmet İlhan Güler'in "sorumluluk ve görevlerini yerine getirememesi ile İstanbul'u çalışamaz hale getirdiği için" işlendiğini iddia etti. Yılmazer, dönemin yardımcı istihbarat elemanı olan Erhan Tuncel'in de cinayeti azmettirdiğini öne sürdü. 

Aralarında dönemin polis şefleri, Celalettin Cerrah, Engin Dinç, Ramazan Aküyrek, Ali Fuat Yılmazer, Ahmet İlhan Güler’in de bulunduğu kamu görevlerinin yargılandığı Dink cinayeti davasının duruşması Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmada tutuklu sanıklar Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek hazır bulundu. 

'AHMET İLHAN GÜLER CİNAYETİ OLANAKLI HALE GETİRDİ'

Tutuklu sanık Yılmazer, Dink cinayetinin akabinde İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler'in yerine atanmasına ilişkin savunmasına devam etti. Yılmazer, Ahmet İlhan Güler döneminde yaşanan sıkıntıların görevden alınmasına sebep olduğunu savundu. Güler döneminde hükümet karşıtı eylemlerin ve ulusalcı grupların tehditlerinin arttığını ifade ederek, "Dink'i hedef haline getirme sürecinde etkin rol üstlenmiş olanlar ulusalcı grupların propaganda söylemleriydi ve Ahmet İlhan bu süreçte gereğini yapmamıştı. Ahmet İlhan Güler, Danıştay ve Dink cinayetlerini önceden engelleyecek gücü olmasına rağmen yönetimindeki eksikliklerle gerekeni yapmadığı için derin çetelere katkı sağlamıştır, cinayetin işlenmesini olanaklı hale getirmiştir. Tehdidin kaynağı Trabzon değil İstanbul'daki ulusal söylemli gruplardı o yüzden Yasin Hayal'in yakalanması cinayeti önlemezdi" şeklinde konuştu. 

'ERHAN TUNCEL CİNAYETİ AZMETTİRDİ'

Yılmazer savunmasında, ağırlıklı olarak İstanbul'u suçladı ve Dink'i korumaya yönelik gerekli tedbirlerin alınmadığını iddia etti. Yılmazer, "Hrant Dink'e mutlaka koruma verilmeliydi. İstanbul İstihbarat Şube İl Koruma kuruluna gereğini yazmalıydı. Hrant Dink'i de katleden derin çetelerin tekerine çomak soktuğum için tutulu yargılanıyorum" dedi.

Erhan Tuncel'in de cinayette önemli rolü olduğunu söyleyen Yılmazer, "Sırtımız sağlam' diyen Erhan Tuncel'in cinayette başat rolü var. Böyle ajan olmaz. Yardımcı istihbarat elemanı emniyete girip çıkmaz, polis ilişkilerini anlatmaz. Tuncel istihbarat elemanı değil. Erhan Tuncel'in emniyette en güçlü büyük ilişkisi Engin Dinç'tir. Tuncel, Yasin Hayal ve Ogün Samast'ı cinayete azmettirdi" gibi ifadeler sarfetti.

DURUŞMADA 'BEDDUA' GERGİNLİĞİ

Polis memuru Muhittin Zenit'in ifade verdiği duruşmanın tutanağını okuyan Yılmazer, o dönemki üye hakimlerden birine beddua etti. "Allah onların da başına getirsin" diyen Yılmazer'e heyet başkanı müdahale ederek "Burada olmayan kişilere beddua etmeyin" dedi. Bunun üzerine Yılmazer, "Bunların hakkını gözettiğiniz kadar bizim hakkımızı da gözetirsiniz umarım. Hakkımı aramayayım diye tutuklandım" diye yanıt verdi. Yaşanan gerginliğin üzerine mahkemeye ara verildi. 
 

ÖNCEKİ HABER

Adana Tabip Odası: Sağlıkta nitelik düştü

SONRAKİ HABER

OECD ortalaması için 135 bini doktora ihtiyaç var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...