14 Mart 2017 09:31

İş dünyası diplomatik krizden memnun değil

Türkiye ile Hollanda arasındaki diplomatik kriz, iş dünyasında endişeye neden oldu.

Paylaş

Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan ‘diplomatik kriz’ iş dünyasında endişeyle karşılandı. Yaşanan gerilimden ticari ilişkilerin uzak tutulmasını isteyen iş dünyası, Rusya krizinin ardından yaşananları hatırlattı ve ticari ilişkilerin bozulması halinde 3 yılda toparlanacağı uyarısında bulundu.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, Türkiye ve Hollanda arasındaki ticari ilişkilerin yaşanan gerilimden uzak tutulması gerektiğini söyledi. Akyüz, Almanya’nın ardından Hollanda ile yaşanan gerginliğin, ihracatının yaklaşık yarısını Avrupa’ya gerçekleştiren Türkiye açısından önem taşıdığını belirterek, “Türkiye’nin, ihracatında ilk sıralarda yer alan Hollanda ile arasındaki ticaret hacmi 6.6 milyar doları buluyor. Hollanda son beş yılda Türkiye’ye en çok yatırım yapan ülke konumuna yükseldi” ifadelerini kullandı.

HOLLANDA İLE İHRACAT YÜKSELDİ

İş dünyası olarak yaşanan gelişmelerden büyük üzüntü duyduklarını ifade eden İKMİB Başkanı Akyüz, yıllar içinde güçlenen ekonomik ve ticari ilişkilerin bu gelişmelerden zarar görmemesi için sağduyuya ihtiyaç olduğunu söyledi. Siyasi alanda yaşanan gerilimin ekonomik ilişkilere yansıtılmaması gerektiğinin altını çizen Akyüz, şöyle devam etti: “Hollanda ile uzun yıllara dayanan ticari ve dostluk ilişkilerimiz var. Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin bu ülkeye ihracatı 3.6 milyar dolar olurken aynı dönemde 3 milyar dolar seviyesinde de ithalat gerçekleşti. Kimya sektörü özelinde baktığımızda da ihracatımızda ilk sıralarda yer aldığını görüyoruz. 2016 yılında kimya sektörümüzün en çok ihracat gerçekleştirdiği dokuzuncu ülke konumunda olan Hollanda’ya ihracatımız yüzde 27.50 yükselişle 437 milyon 367 bin dolar olarak gerçekleşti. Bu yıl bu rakamların daha da yukarılara taşınmasını bekliyoruz.”

RUSYA HATIRLATMASI

Rotterdam Limanının ihracatçılar açısından önemli bir lojistik nokta olduğunu söyleyen Akyüz şöyle devam etti: “Hollanda, ihraç ürünlerinin Avrupa geneline dağıtıldığı kritik bir merkez niteliğindedir. Dolayısıyla olası bir kriz Avrupa’ya ihracatımızı olumsuz etkiler. Ticari yaptırımların karşılıklı olarak düşünülmemesi gerekiyor. Rusya ile benzer süreci yaşadık. Siyasi olarak ilişkiler düzelse bile ticari ilişkilerin düzelmesi ve toparlanması en az üç sene sürüyor. Umuyoruz ki yaşanan kriz sağduyu ile çözüme ulaştırılır ve Hollanda ile ilişkilerimiz en kısa sürede normale döner.” (Ankara/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Selma Gürkan: Yeni rejimde işçiler daha fazla sömürülecek

SONRAKİ HABER

Antalya’da Eğitim-Sen üyesi öğretmene sınıfta gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...