17 Şubat 2011 20:09

Kızamığı ciddiye alın

Kızamık, çocukluk dönemi rahatsızlığı olarak görülen, yüksek derecede bulaşıcı bir hastalıktır. Hasta çocukların öksürüp hapşırması ve hatta konuşması yoluyla havaya dağılan kızamık virüsünün solunum yoluyla alınması ile yayılır. Bulaşıcılık, döküntülerin başlamasından 4 gün ö

Kızamığı ciddiye alın
Paylaş

Kızamık, çocukluk dönemi rahatsızlığı olarak görülen, yüksek derecede bulaşıcı bir hastalıktır. Hasta çocukların öksürüp hapşırması ve hatta konuşması yoluyla havaya dağılan kızamık virüsünün solunum yoluyla alınması ile yayılır. Bulaşıcılık, döküntülerin başlamasından 4 gün önce başlar ve döküntüler başladıktan sonra da 4 gün boyunca devam eder.
Hastalığın, kızamık virüsünün alınmasından ortalama 10-12 gün sonra ortaya çıkan belirtileri şöyledir: Ateş, burun akıntısı, öksürük, iştahsızlık, gözlerde kızarıklık ve döküntü.
Genellikle ilk belirti ateştir. Döküntü ateş başladıktan 2-3 gün sonra ortaya çıkar
5-6 gün sürer ve saç sınırından başlar, yüze ilerler ve daha sonra aşağıya, boyun ve vücudun diğer bölgelerine yayılır.
Komplikasyonlar
Kızamık, hastalığı geçiren her 10 çocuğun üçünde, bir veya daha fazla komplikasyon gelişmesine neden olan ciddi bir hastalıktır. Kızamığa bağlı ölüm her 1000 kızamık vakasında yaklaşık 1-2’dir.
Kızamığın özellikle küçük çocuklarda görülen en sık komplikasyonu ishaldir. Vakaların yüzde 7’sinde kulak enfeksiyonları görülmektedir. Vakaların yüzde 6’sında zatürre gelişmektedir ve kızamığa bağlı meydana gelen ölümlerin yüzde 60’ından sorumludur. Kızamık geçiren yaklaşık her 1000 çocuktan 1’inde beyin tutulumu (akut ensefalit) görülebilir ve bunun sonucunda çocukta kalıcı beyin harabiyeti gelişebilir.
Hamilelik sırasında geçirilen kızamık bebekte doğumsal hasara neden olmamakla birlikte erken doğum, düşük ve düşük doğum ağırlıklı bebek doğumuna neden olabilir.
Kızamık bağışıklık sistemleri zayıf olan kişilerde özellikle ciddi seyreder.
Tedavi
Kızamığın spesifik bir tedavisi yoktur. Kızamık geçiren kişilere bol sıvı alması, yatak istirahati ve ateş kontrolü önerilir. Ancak komplikasyon gelişen kişilerde, komplikasyonların tedavisine yönelik tedavi uygulanabilir.
Çocuğunuza kızamık bulaştığını düşünüyorsanız hemen doktorunuzla temasa geçmelisiniz.
Eğer çocuğunuz kızamığa karşı aşılı değilse, kızamık virüsü ile karşılaştıktan sonraki ilk 72 saat içinde (ilk 3 gün) kızamık aşısı yapılması durumunda kızamıktan korunabilir.
Yine kızamık virüsü ile karşılaştıktan sonra ilk altı gün içinde immünglobulin (kızamık virüsüne karşı koruyucu antikorlar içeren kan ürünü) uygulanması hastalığın ciddiyetini azaltabilir.

ÖNCEKİ HABER

Cargill...

SONRAKİ HABER

GREV!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...