13 Mart 2017 14:30

Türk-İş’ten TÜMTİS’le dayanışma mesajı

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, TÜMTİS yöneticileri hakkında verilen cezanın onanmasına tepki gösterdi: Sendikal örgütlenmeye darbe!

Paylaş

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, TÜMTİS Ankara Şube Başkanı Nurettin Kılıçdoğan ile şube yöneticisi ve üyelerinin arasında olduğu 14 kişiye Özel Yetkili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen ceza kararının Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onanmasıyla ilgili açıklama yaptı. Kararın sendikal örgütlenmeye bir darbe anlamına geldiğini belirten Atalay, şube yöneticilerini mahkum eden Özel Yetkili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi hakimlerinin FETÖ/YDY örgütüne üye oldukları gerekçesiyle meslekten el çektirildiğini hatırlattı. Atalay, yeniden yargılama talep etti.

Sendikal sebeple işçi çıkardığı 20’den fazla mahkeme kararıyla tespit edilen Horoz Kargo patronu ile bazı ambar patronlarının şikayeti üzerine Türk-İş’e bağlı TÜMTİS’in 7 şube yöneticisi tutuklanmış, yaklaşık 7 ay tutuklu kalmışlardı. Özel Yetkili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 14 TÜMTİS’li hakkında “Sendikaya üye işçilerin sayısını çoğaltarak aidat gelirini arttırmak” ve “tatildeki işyerinin çalışmasına mani olarak iş ve çalışma hürriyetini engellemek” suçunu işledikleri iddiasıyla 1 yıl ile 6 yıl arasında hapis cezası vermişti. Karar geçtiğimiz günlerde Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onadı.

Karara yazılı açıklamayla tepki gösteren Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, sendikal örgütlenme özgürlüğünün demokrasinin temel değerleri arasında olduğunu belirterek, “Örgütlenme özgürlüğü, uluslararası insan hakları belgelerinde düzenlenmiş bir haktır. İşçiler, kendi çıkarlarını korumak ve geliştirmek için sendika kurma ve sendikalara üye olmak da dahil, örgütlenme özgürlüğü hakkına sahiptir. TÜMTİS Sendikası şube yöneticilerinin dava konusu edilen faaliyetleri, işçilerin hak ve çıkarlarını geliştirmek kapsamındadır” dedi.

Sendikal örgütlenmenin işverenin şikayetiyle dava konusu edilmesi ve şube yöneticilerinin hapis cezasına mahkum edilmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Atalay, kararı ‘sendikal örgütlenmeye darbe’ diye niteledi. Atalay, anayasa güvencesinde olan sendikal faaliyetlerin suç olarak değerlendirilemeyeceğini, aksi durumda sendikal örgütlenmenin daha da zorlaşacağını dile getirdi.

KARARI VEREN HAKİMLER MESLEKTEN ATILDI

Şube yöneticilerini mahkum eden Özel Yetkili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi hakimlerinin FETÖ üyeliği gerekçesiyle meslekten el çektirildiklerine dikkat çeken Atalay, “Bu yönüyle davanın ‘15 Temmuz’ ile tarihimize ve toplumsal hafızamıza ‘ihanet gecesi’ olarak yerleşen menfur darbe girişiminin sendikal alana bir yansıması olarak düşünülmesi mümkün olmaktadır. Şimdi yapılması beklenen, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının yeniden yargılama talebinde bulunmasıdır. Türk-İş, üye tüm sendikalarıyla TÜMTİS’in, yöneticilerinin ve üyelerinin yanındadır. Sendikamıza destek olabilmek amacıyla konfederasyonumuz bünyesinde dayanışma hesabı da açılmıştır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Musul’daki IŞİD’liler orada ölecek’

SONRAKİ HABER

Kadınlar, Filler ve Şaireler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...