13 Mart 2017 14:20

‘Musul’daki IŞİD’liler orada ölecek’

ABD’nin IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Musul kentinde kalan IŞİD'lilerin kentte öleceğini söyledi.

Paylaş

ABD’nin IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Irak’ın Musul kentinde kalan IŞİD savaşçılarının orada öleceğini söyledi.

McGurk, açıklamayı Irak ordusunun kentin dış dünyayla bağlantısını sağlayan son yolu da IŞİD’in elinden almasının ardından yaptı.

2014’ten beri IŞİD’in elinde bulunan Irak’ın en büyük ikinci kenti Musul’u geri almak için Irak ordusu, Şii milisler ve Kürt peşmergeler ABD’nin desteğiyle bir operasyon başlatmıştı.

Operasyonun bugün geldiği aşamada Dicle Nehri tarafından ikiye bölünen kentin doğu kısmı örgütten geri alınmış durumda. IŞİD kentin batısında da önemli noktaların kontrolünü kaybetti ancak hâlâ geniş bir bölgeyi elinde tutuyor.

‘ÇIKABİLECEKLERİ BİR YOL KALMADI’

Operasyonun son durumuyla ilgili bilgi veren McGurk, “Musul’da kalan IŞİD savaşçıları orada ölecek, çünkü çıkabilecekleri bir yol kalmadı” dedi ve ekledi: “Onları yalnızca Musul’da yenmeyi değil, buradan kaçmalarının da önüne geçmeyi istiyoruz.”

Irak ordusu yetkililerine göre kentin batısının üçte birinden fazlası hükümet güçlerinin eline geçti. Ordu Sözcüsü Yahya Resul, IŞİD’in güç kaybettiğine inandıklarını söyledi fakat bir uyarıda bulundu: “Savaş hiç de kolay değil… halkın arasına karışıp saklanan, bubi tuzağı, patlayıcı ve intihar saldırısı taktikleri uygulayan düzensiz bir düşmanla karşı karşıyayız ve vatandaşların hayatlarını korumak için operasyonu hassasiyetle yürütmemiz gerekiyor.”

Musul’un IŞİD kontrolündeki bölgelerinde 600 bin civarında sivilin kalmış olabileceği tahmin ediliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Güvenpark Katliamı'nda yaşamını yitirenler anıldı

SONRAKİ HABER

Türk-İş’ten TÜMTİS’le dayanışma mesajı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...