13 Mart 2017 10:26

EMEP: Faşizme bir kere daha hayır!

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, AKP Hükümetinin Hollanda ile yaşanan krizi, düşen evet oylarını yükseltmek için kullandığını belirtti.

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan Hollanda ile yaşanan gerilim ile ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, AKP hükümetinin krizi derinleştirerek düşen evet oyları yükseltmeyi amaçladığını belirtti.

AKP Hükümetinin, Hollanda'nın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'yı sınır dışı etmesiyle tırmanan krizi derinleştirici açıklamalar yapmasının referandum sürecinde iç politikaya yönelik faydacı yaklaşımının ürünü olduğunu belirten Gürkan: AKP İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık’ın, 10 Ekim katliamından sonra AKP’nin oy oranının arttığını söyleyen Davutoğlu’nun izinden giderek ‘Hollanda’ya kızmayalım, azıcık teşekkür etmemiz gerekiyor. Bizim evet oylarına iki puan katkı yaptıklarından emin olabilirsiniz’ dediğini hatırlattı.

Sürekli olarak bir düşman yaratarak milliyetçi refleksleri kışkırtan hükümetin şimdi de hedefine başta Hollanda olmak üzere Avrupa ülkelerini koyarak düşmekte olan evet oyları için ihtiyaç duyduğu konsolidasyonu, Batı karşıtı bir söylemi köpürterek gerçekleştirmeye çalıştığını ve Hollanda’da yaşayan Türkiyelilerin bunun uğruna mobilize edildiğini vurgulayan Gürkan şunları söyledi:

“AKP Hükümeti Ortadoğu’da sıkışmış, tek adam rejiminin oylanacağı referandum sürecinde istediği sonucu alamayacağı bir noktaya gelmişken Hollanda krizi bir lütuf olarak önüne düşmüştür. Halkın seçtiği milletvekillerini, gazetecileri cezaevlerine tıkan, HDP’li bakanların Cizre’ye girmesine izin vermeyen, akademisyenleri ve kamu emekçilerini işlerinden eden; en küçük hak arayışını şiddetle cezalandıran AKP Hükümetinin yetkililerinin Almanya ve Hollanda’yı faşistlikle suçlaması son derece manidardır.”

Bugün bütün Avrupa ülkelerinde faşist partilerin göçmen sorununu kaşıyarak oy oranlarını artırma yoluna gittiğine dikkat çeken Gürkan: “Bu durum sadece faşist partilerin oy oranlarını artırmasından ibaret bir gelişme değildir. Merkez partileri de etkileyen genel bir gericileşmedir. Bu gericilik de göçmen sorunundan beslenmekte, göçmenler Avrupalı emekçilere, hak gasplarının hedefi olarak işaret edilerek halklar arasındaki düşmanlık derinleştirilmektedir. AKP Hükümeti bu toplumsal çatlak üzerine oynamış, kendisi için en yüksek faydayı bu sosyal bölünme üzerinden çıkarmaya çalışmıştır” dedi.

Başka ülkelerin yönetimlerini faşistlikle suçlayan AKP Hükümetinin, referanduma götürülen Anayasa değişikliği ile asıl Türkiye’de faşizme bir dayanak hazırladığını ifade eden Gürkan şunları söyledi: “Bütün siyasi yetkilerin tek adama devredildiği bir sistem değişikliği, Avrupa’da estirilen milliyetçi, ırkçı ve faşizan rüzgarla aynı kaynaktan beslenmektedir.

Avrupa’da yaşayan Türkiyeli emekçilerin hem kendileri hem de Türkiye için bedeli ağır olacak kışkırtmalara prim vermemeleri, üzerlerine oynanan oyunlar karşısında uyanık olmaları önemlidir. Bu süreçte onlara düşen rol, Avrupalı emekçilerle birlikte dayanışma içinde olmak, bulundukları ülkelerde faşizmin kurumlaşmaması için mücadele etmektir. Referandumda kullanacakları hayır oyu aynı zamanda Avrupa’da demokratik kurumların korunmasının da öncelikli şartıdır.

Türkiyeli emekçiler de sırf referandumdan evet oyu çıksın diye uluslararası ilişkiler zemininde ve içeride hayata geçirilecek provokasyonlara karşı dikkatli olmalıdır. Hiçbir kışkırtmaya prim vermeyerek, referandum sürecinde Türkiye’yi dört tarafı düşmanla çevrili bir ülke haline getirecek olan tek adam rejimine dur diyeceğiz. Faşizm yenilecek, dünya emekçileri kazanacak.” (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

KHK ile ihraç edilen emekçi oturma eylemi başlattı

SONRAKİ HABER

Gazi katliamında yitirilenler Malatya'da anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...