13 Mart 2017 09:08

Hedefi su altında rekor kırmak

Mazlum Kibar, su altında 192 saatten fazla bir zaman kalarak rekor kıran Cem Karabay’ın rekorunu kırmak için yola çıktı.

Paylaş

Su altı sporları ve uzak doğu dövüş sporlarına 12 yaşında merak salan Mazlum Kibar (23) bu merakı nedeni ile dalgıç olmaya karar verir. 18 yaşına geldiğinde çeşitli dalış okulları araştırarak eğitim görmeye başlayan Kibar, daha sonra ise Guiness Rekorlar Kitabına girerek suyun altında en uzun yaşama rekorunu kırmayı hedefliyor.

‘HEDEFİM 192 SAATİ GEÇMEK’

2011 yılında su altında 192 saat 19 dakika 19 saniye kalarak rekor kıran Cem Karabay’ın rekorunu kırmayı amaçlayan Kibar, şu an Karabay’ın yanında 3 yıldız balık adam eğitimini aldığını söyledi. Şimdiye kadar sürekli havuzda eğitim aldığını ifade eden Kibar, “Suyun altında bir gün kalabilmek için tam hava litre nefes aldığımızda ciğerimizin aldığı hava kapasitesi 6 litredir. Dünya genelinde kabul edilmiş olanı budur. Dakikada dört defa tam olarak nefes tüketimi yapıyoruz, bu da 24 litreye denk geliyor. Biz tüpün bitimini hesaplamak için 24 litre değil de 25 litrelik tüpler kullanıyoruz. Bir gün suyun altında kalmak istersem 72 dakikadan hesaplarsam bir günde 21 tüpe ihtiyacım var. Bu 21 tüpü suyun altına montelemek zorundayım. 24 saat boyunca yemem içmem gerekecek. Bunları yapabilmem için yardım almam lazım. Yukarıdan birinin bana yiyecek vermesi, sıvı vermesi gerekir. 1 gün kalmak için bir kişi kendi başına yapabileceği bir şey değil. Birden fazla insanın yardımı ile gerçekleşebilecek bir şey. Şuan için birden fazla insanın bütün gününü tamamı ile kendime ayıracak konumda değilim” dedi. Kibar, bu imkansızlıklar nedeni ile suyun altından tüpünü değiştirmek suretiyle bir günden fazla kalmadığını söyledi.

‘SPONSORA İHTİYACIM VAR’

Suyun altında kalmak için ekipmanlara ihtiyacının olduğunu ve şu anki ekipmanlarının da yetersiz olduğunu dile getiren Kibar, sponsora ihtiyacı bulunduğunu belirterek, “Türkiye spor dalında baktığımızda yeterli desteğe hiçbir branşında görememiş. Sadece futbol, basketbol yeni yeni, voleybolda bunu görebiliyoruz” dedi. Suyun altındaki bir canlının karada, karada olan bir canlının suyun altında belli bir süreden sonra yaşayamadığını ifade eden Kibar, “Ben suyun altındaki canlılar ile bütünleşmek istiyorum” dedi. Kibar son olarak, “Rekoru başardıktan sonra da ya su altı kameramanı ya da su altı modeli olmak istiyorum” diye belirtti. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

İnan Kızılkaya: Ağır tecrit koşulları altındayım

SONRAKİ HABER

İspanya’da 3 madalya kazanıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...