13 Mart 2017 09:03

İnan Kızılkaya: Ağır tecrit koşulları altındayım

Kapatılan Özgür Gündem'in Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya, cezaevinde maruz kaldığı hak ihlallerini kaleme aldı.

Paylaş

Kapatılan Özgür Gündem Gazetesinin Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya, Marmara Bölgesi Hapishane ve Hasta Tutsaklar Raporu’nda yer alması için maruz kaldığı hak ihlallerini yazdı.

Ağır tecrit koşullarına dikkat çeken Kızılkaya, “Haber verme, kamuoyunu bilgilendirme ve ifade özgürlüğü faaliyetlerim gerekçe gösterilerek tutuklanıp yargılanmama karşın, bir gazeteci olarak çok sınırlı iletişim imkanım var” diye yazdı.

Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifinin hazırladığı rapor için tutuklu bulunduğu Silivri 9 No’lu Cezaevinden maruz kaldığı uygulamaları yazan Kızılkaya göaltına alındığı andan itibaren yaşadıklarını yazdı. Gözaltına alındıktan sonra gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Zana (Bilir) Kaya ile birlikte ayrı bir polis aracına bindirildiklerini belirten Kızılkaya, “Minibüsün içinde ters kelepçeli şekilde yere yatıran polisler 6-7 saat boyunca periyodik dayak seansları uygularken diğer yandan da ‘Sizi Musa Anter gibi geberteceğiz, asit kuyularına atacağız’ tehditleri savurdular” diye belirtti.

‘YAZDIĞIM MEKTUPLAR ‘SAKINCALI’ BULUNDU’

Altı günlük gözaltının ardından tutulduklarını hatırlatan Kızılkaya yaşadıklarını şöyle anlattı: “O günden beridir ağır tecrit koşullarında tutuluyorum. İletişim haklarım OHAL keyfiyetiyle engelleniyor. Sınırlı sayıda mektup alabiliyorum. Meslek örgütlerinden olan Türkiye Gazeteciler Sendikası, Çağdaş Gazeteciler Derneğine gönderilen mektuplar ‘sakıncalı’ bulunup disiplin kurulu tarafından yasaklandı. İtiraz hakkımın nasıl sonuçlanacağını merakla bekliyorum. Şu ana dek toplam 12 kitap idarenin kütüphanesinden alabildim. Dışarıdan adıma gönderilen kitaplar engelleniyor ve tarafıma verilmiyor. Kasım ayına kadar Evrensel, Cumhuriyet, Azadiya Welat, Aydınlık, Sözcü gazeteleri tarafıma gerekçe gösterilmeden verilmedi. Bir gazete ve TRT ayarlı radyo dışında bir gazeteci olarak dünya ile sınırlı iletişim imkanı yoktu”  Aile ve avukat görüşüne çıkarıldığında tacize varan üst aramaları yapıldığının altını çizen Kızılkaya, bunu kabul etmedikleri için psikolojik şiddete maruz kaldıklarını ve tehdit edildiklerini söyledi.

‘TECRİT KIRILMADAN DONANIMLI SAVUNMA YAPAMAM’

Mahkemelere gidişleri esnasında gardiyanların “Sen teröristsin, gazeteci değilsin” gibi hakaretlerine maruz kaldığına dikkat çeken Kızılkaya, “Halen bir tutuklunun en temel haklarını kullanamıyorum” dedi.

Kızılkaya, haksız ve hukuka aykırı tutuklanma gerekçesinin tamamen gazetecilik faaliyetlerine ilişkin olduğunun altını çizdi ve şunları ekledi: “Haber verme, kamuoyunu bilgilendirme, düşünce ve ifade özgürlüğü faaliyetlerim gerekçe gösterilerek tutuklanıp yargılanmama karşın, bir gazeteci olarak çok sınırlı iletişim imkanım var ve gerektiği kadar hukuki destekten faydalanamıyorum. Bu tecrit koşulları kırılmadan, mahkeme önünde kendimi donanımlı şekilde savunma olasılığım bulunmamaktadır”.

GÜNDEM DAVASI BAŞLIYOR

Onlarca nöbetçi yayın yönetmeni yargılanan ve ceza alan Özgür Gündem gazetesinin ana davasına, yarın Çağlayan Adliyesi’nde devam edilecek.

Özgür Gündem’in ana davasında Yayın Danışma Kurulu Üyeleri, yönetici ve yazarları olan Necmiye Alpay, Aslı Erdoğan, Ragıp Zarakolu, Filiz Koçali, Eren Keskin, Zana Kaya, İnan Kızılkaya, Kemal Sancılı ve Bilge Oykut yargılanıyor. Duruşma 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 10.00’da başlayacak.

38 DOSYA DAVAYA DÖNÜŞTÜ

Özgür Gündem gazetesine yönelik 16 Ağustos’ta yapılan operasyonun ardından İnan Kızılkaya, Zana (Bilir) Kaya, Yayın Danışma Kurulu Üyesi Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay tutuklanmıştı. Kaya, Erdoğan ve Alpay dört buçuk aylık tutukluluktan sonra 29 Aralık 2016’da serbest bırakılırken, Kızılkaya’nın tutukluluğuna devam kararı verilmişti.

Gazeteye yönelen baskılara karşı ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ kampanyası başlatılmıştı. Kampanyaya katılan 100 nöbetçi yayın yönetmeninden 56’sına soruşturma açılmış, bunların 38’i davaya dönüşmüştü. Çeşitli tarihlerde görülen davalarda kampanyaya katılan isimlere ise peş peşe cezalar verildi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Goethe-Institut Ankara 60. yaşını kutluyor

SONRAKİ HABER

Hedefi su altında rekor kırmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...