13 Mart 2017 04:59

Hollanda ile kriz TL’yi vurdu: Avro yine 4 liranın üzerinde

Hollanda ile başlayan ‘diplomatik kriz’ nedeniyle TL yabancı paralar karşısında değer kaybetti; avro haftaya 4 liranın üzerinde başladı.

Paylaş

Aylardır dolar ve avro karşısında değer kaybeden TL, Hollanda ile yaşanan ‘diplomatik kriz’in ardından yine değer kaybetti. Hafta sonu başlayan gerginliğin ardından dün açılan piyasalarda avro 4.00 liranın üzerine çıktı.

Merkez Bankasının, politika faizinin yüzde 8.0 olmasına karşın, dövizi frenlemek için fiili faizi yüzde 11’e kadar çıkarmasının etkisiyle geçen hafta 3.73 lira sınırına kadar çekilen dolar da yeni haftaya 3.74 liranın üzerinde başladı.

Avro 4.0152 lira düzeyine kadar yükseldikten sonra 4.0 liranın hemen üzerinde hareket ederken, dolar da 3.7522 liraya çıktıktan sonra, 3.74 - 3.75 lira aralığına çekildi.

Gecelik repo fonlamasını 10 Mart Cuma günü sonlandıran Merkez Bankası, gecelik repo ile çarşamba günü 12 milyar lira fonlarken, perşembe günü piyasaya 6 milyar lira verdi.

KAÇ KEZ ARTIRACAK?

İş Yatırım’ın ‘Haftanın sorusu: 3 mü, 3+1 mi?’ başlıklı günlük piyasa raporunda, cuma günü açıklanan ABD şubat ayı istihdam verilerinin, ABD Merkez Bankasının (Fed) bu yıl 3 mü 4 kez mi faiz artıracağı konusundaki soru işaretini giderecek güçte olmadığına işaret edildi ve şu değerlendirme yapıldı: “Fed’in çarşamba günü yapacağı toplantıda faiz artışına gideceğine kesin gözü ile bakılırken, esas soru daha önce verdiği tahminlere göre bu yıl 3 kez mi, yoksa 4 kez mi faiz artışı yapacağı konusunda vereceği mesaj olacak. Toplantıda 3 artışa işaret etmesi zaten fiyatlandığından önemli bir etkisi olmayacak, hatta dolarda ve ABD faizlerinde bir miktar gevşemeye yol açabilecek. Öte yandan, 4 artış yönünde bir mesaj, doların daha da değer kazanmasına ve ABD faizlerinin yukarı gitmesine sebep olacak.” İkinci İhtimalin gerçekleşmesi durumunda Merkez Bankasının perşembe günü yapacağı toplantıda geç likidite faizini ‘Büyük ihtimalle arttırmak durumunda kalacağı’ da vurgulanan değerlendirmede, “Nitekim ortalama fonlama faizi cuma günü itibarı ile yüzde 11’lik geç likidite faizine yaklaşmış durumda. Bizim görüşümüz; Trump’ın paketi ve öncelikleri halen netleşmediğinden Fed’in henüz 3+1 açıklaması yapmayacağı yönünde” denildi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Cihaner: AKP ile Cemaat arasında 'barış' gündemde olabilir

SONRAKİ HABER

ABD'de polis şiddeti kameralara yansıdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...