13 Mart 2017 01:00

'14 yıldır tazminatları ödemedi, bir de fedakarlık istiyor'

İzmir Dönmez Deri'den 2003'te atılan ve tazminatı ödenmeyen işçilerden patron hala fedakarlık istiyor. İşçiler ise mücadele etmekte kararlı.

Paylaş

Emine UYAR
İzmir

Dönmez Deri patronu, 14 yıldır tazminatlarını vermediği işçilerden bir de fedakarlık istedi.

2003 yılında sendikaya üye olduktan sonra, işlerin azalması gerekçe gösterilerek işten atılan işçiler, 45 gün işyeri önünde direniş yapmış, 5 yıl önce açtıkları tazminat ve sosyal haklarına ilişkin davaları kazanmışlardı. Şirketin üzerinde malvarlığı bulunmadığı gerekçesiyle alacaklarını tahsil edemeyen işçiler, malvarlığı ile ilgili de sendika aracılığı ile yeniden dava açtı. 102 işçiyi ilgilendiren ve 21 Mart’ta görülecek dava öncesinde, sendika ve işçi temsilcilerinin patronla yaptığı görüşmede, patron işçilerin alacaklarının bir kısmından vazgeçmelerini istedi. 

Bu gelişmeler üzerine DERİTEKS’te bir araya gelen işçiler, haklarını 14 yıldır alamadıkları için yeterince bedel ödediklerini, haklarının bir kısmından vazgeçmelerinin mümkün olmadığını vurguladı. Haklarını alabilmek için karar alan işçiler ayrıca, tazminatlarını alamamalarında patronlar kadar ülkeyi yönetenlerin de payının bulunduğunu, tazminatların fona devredilmesini ise asla istemediklerini belirtti. 

'TAZMİNATLARIMIZIN TAMAMINI İSTİYORUZ'

Toplantının ardından görüşlerini aldığımız işçilerden Şevket Akpınar, alacakları ile ilgili bir arsa satışının söz konusu olduğunu dile getirerek, “Fedakârlık beklenecek hiçbir şey yok. Biz hukuken kazandığımız haklarımızı istiyoruz. Bunun için de ne gerekiyorsa tabi ki sendika ile birlikte hukuki çerçeve içinde mücadelemizi vereceğiz” dedi. 

Akpınar, kıdem tazminatının işçiler için güvence olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: İnsanlar buna güvenerek yaşıyor, ücretler zaten yetersiz. Fona devredilmesini istemiyoruz kesinlikle. Bizim bu kadar sene tazminatlarımızı alamamamızda işveren kadar, yönetenlerin de sorumluluğu var.

Lokman Tufan isimli işçi de, “Cemal Dönmez’in kendisi ‘Muhasebeciyi çağırın bu işi çözelim, hiç uzamasın’ dedi. Aradan bu kadar yıl geçti. Ben 5 yıl çalıştım. Bayramda 20 lira ile eve gittiğimi biliyorum. 45 gün yürüyerek gidip geldim 5 kilometre. Toplantıda delinen ayakkabımı gösterdim patrona. Hâlâ fedakârlık bekleniyor. Ben fedakarlığı 10 küsur senedir yaptım zaten” dedi. 

Ali Bensağlam da “Dava biteli 5 yıl oluyor. 9 bin lira alacağım hâlâ 9 bin lira. Dolar 4’e, 5’e katladı o günden bugüne. Paramızı alamıyoruz daha ne fedakarlığı” dedi. 

TAZMİNATIN TAHSİLİ İÇİN DÜZENLEME YAPILMALI

DERİTEKS İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz de, “21 Mart’ta mahkeme var. İşverenin fabrikasının arazisinin şirkete ait olduğuna karar verilirse satılıp işçilerin alacaklarının ödenmesi mümkün olacak. Gördüğümüz kadarıyla işveren buradan da kendisine bir pay çıkarmaya çalışıyor. İşçiler zaten yıllardır alamadıkları tazminatın bir kuruşunu dahi kimseye vermek istemiyor. Önümüzdeki günlerde yapacağımız görüşmelere bağlı olarak, sendikamız, işçilerle birlikte eylemlere geçecektir” dedi.

Alagöz, konfeksiyon, tekstil gibi belirli iş kollarında kıdem tazminatı ile ilgili sorunlar yaşandığını ancak, işçinin hakkı olan tazminatı patrondan alabilmesi için, kanunda düzenlemeler yapılabileceğini belirtti. “Eğer bir işveren şirketinin battığını söylüyorsa bireysel hesaplarından bunlar karşılanabilir. Bakıyorsunuz şirketin mal varlığını şahsına aktarıyor ama olumsuz bir durumda şirket battı diyor. Bununla ilgili düzenlemeler yapılmalı” dedi. Alagöz, tazminatın fona devri tartışmaları için ise “Tazminatın hiçbir şekilde fona aktarılmasını istemiyoruz, bunun için gereken mücadeleyi de vereceğiz” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

'Bu seçimde biz, Cumhurbaşkanı gibi kandırılmak istemiyoruz'

SONRAKİ HABER

Ölen madencileri görmedi, kârının düşmesinden yakındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...