12 Mart 2017 14:36

Hollanda Başbakanı: Türkiye oldukça tuhaf davrandı

Hollanda Başbakanı Mark Rutte: Türkiye Hükümeti olayları çığırından çıkarmak için ellerinden geleni yaptı.

Paylaş

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türk hükümetinin iki ülke arasında yaşanan ziyaret krizi ile ilgili olarak oldukça tuhaf davrandığını savunarak, "Olayları çığırından çıkarmak için ellerinden geleni yaptılar" dedi.

Rutte, katıldığı bir televizyon programında, Türk bakanlarının Hollanda'da referandum kampanyası yapmasına izin verilmemesi ile gelişen süreci değerlendirdi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre; Rutte, “persona non grata" (istenmeyen kişi) ilan edilerek sınır dışı edilen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın diplomatik dokunulmazlığa sahip olmadığını ve sınır dışı kararında haklı olduklarını savundu. 

‘DİPLOMATİK DOKUNULMAZLIĞA SAHİP DEĞİLDİ’

Rutte, "Türk hükümetinin iddia ettiği gibi bakan hiçbir diplomatik dokunulmazlığa sahip değildi" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte Hollanda'ya iniş izni iptal edilen Bakan Kaya'nın istenmediğinin altını çizen Rutte, buna rağmen Türk bakanın Rotterdam'a gelmekte ısrarcı olduğunu söyledi.

Hollanda Başbakanı, Kaya'nın Rotterdam'a geldikten sonra da değişik yöntemlerle polisi atlatmaya çalıştığını anlattı.

Rotterdam Belediye Başkanı Ahmet Abutalip de, Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosu'nun kendisini kandırmaya çalışarak, "Bakan gelmeyecek diyerek yalan söylediğini" söyledi.

Hollanda Başbakanı, Cumartesi akşamı Türk bakanının gelişi sonrası Rotterdam'da yaşanan olayların kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, "Herkes haddini bilsin" dedi.

Sadece Cumartesi günü sekiz kez Başbakan Binali Yıldırım'ı telefonla aradığını anlatan Rutte, en son Pazar sabahı saat 02.00'de Rotterdam'da olayların büyümesi üzerine Türk mevkidaşı ile görüştüğünü belirtti.

Hollanda'nın sağduyulu taraf olacağını vurgulayan Hollanda Başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Nazi kalıntısı" suçlamasının kabul edilemez olduğuna işaret etti.

‘ONLAR HOLLANDA VATANDAŞI’

Rutte'ye göre, iki ülke arasındaki en önemli sorun, Türkiye'nin sürekli olarak Hollanda'daki Türklerden “vatandaşlarımız" diye söz etmesi. "Onlar Hollanda vatandaşıdır" diyen Rutte, Hollanda'nın da Türkiye kadar gururlu bir ülke olduğunu söyledi.

Türk hükümet yetkililerinin ağır yaptırım tehdidinin de kabul edilemeyeceğini dile getiren Hollanda Başbakanı, "Biz kendimize şantaj yaptırmayız" dedi.

Türkiye, 16 Nisan'daki anayasa değişikliği referandumuna hazırlanırken, yurt dışında 2,9 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor. Hollanda, 245 bin kişi ile en fazla kayıtlı Türk seçmenin bulunduğu Avrupa'daki üçüncü ülke. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen İzmir 2 Nolu Şube genel kurulunu gerçekleştirdi

SONRAKİ HABER

Otomotiv üretimi yüzde 22 arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...