12 Mart 2017 10:05

Latin patronlar Meksika duvarının peşinde

Donald Trump’ın Meksika duvarı için ihaleye katılan şirketlerin yüzde 10’unun patronu Latin!

Paylaş

ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump’ın seçim vaatlerinden biri olan “Meksika sınırına duvar” projesinin ihalesine katılacak şirket sahiplerinin yüzde 10’unun Latin Amerika kökenli ABD vatandaşları olduğu ortaya çıktı.

Trump, duvarı, “suçlular ve tecavüzcüler” dediği Meksikalı göçmenlerin geçişini engellemek için inşa ettiriyor, duvarın masraflarını “Meksika hükümetine ödeteceğini” savunuyordu.

600 ŞİRKETTEN 62 LATİN KÖKENLİ

Duvar inşaatının 21 milyar dolarlık ilk aşaması için açılan ihaleye 24 Şubat’tan bu yana 600’den fazla şirket başvuru yapılmış. The Guardian'ın haberine göre bunlardan 62’sinin sahibi Latin kökenli ABD vatandaşları.

O patronlardan biri Tabeza Holding sahibi Frank Meza. Meza, kendisi de göçmen olmasına rağmen, duvar inşaatına katılmaktan hiç mi hiç rahatsızlık duymuyor, “Eski bir asker olarak, yasaların rehberliğinde olduğu sürece, başkanımızı desteklememizin önemli olduğunu düşünüyorum” diyor.

ABD'LİLER DUVAR İSTEMİYOR

Ancak ABD'lilerin çoğu Meza’dan farklı düşünüyor. Şubat 2017’de Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan kamuoyu araştırmasına göre, ABD'lilerin yüzde 62’si Meksika sınırına duvar örülmesine karşı. Bunlardan yüzde 83’ü de Latin kökenli.

Ama Jorge Diaz onlardan biri değil. De la Fuente inşaat şirketinin sahibi Diaz, tam bir kapitalist gibi konuşarak, “Biz politikacı değiliz. Sağcı ya da solcu değiliz. Biz inşaat şirketiyiz ve böyle geçiniyoruz. Bu işi de siyaset olarak değil iş olarak” görüyoruz diyor.
Halbuki Diaz’ın kendisi ABD doğumlu olmasına rağmen eğitimini Meksika’da tamamlamış. Sınırı bol bol geçmiş. Şirketinin internet sitesine göre Diaz, San Diego’da doğmasına rağmen ortaokulu Meksika’da okumuş ve ardından ABD’ye geri dönmüş.

DUVARI KİM İNŞA EDECEK?

İhale isteyen Latin patronlardan bir başkası da Teksas merkezli Penna Group’un CEO’su Michael Evangelista Ysasaga. Ysasaga, “Buradaki hikaye ‘Hey Latin adamın biri diğer Latinleri dışarıda tutmak için duvar örüyor’ değil. Hikaye, akılcı bir göçmen reformuna ihtiyacımız olduğu” diyerek kendini savunmaya çalışıyor.

Ysasaga’nın şirketindeki işçilerin yüzde 80’i de Meksika kökenli. Yani ihaleyi alırsa Meksikalıları engellemesi planlanan duvarı Meksikalı işçilere inşa ettirecek... (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

'09.45' mağduru öğrenci sınav yerine ifade vermeye gitti

SONRAKİ HABER

Sınır dışı edilen Bakan Kaya: Özgürlüklerimiz askıya alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...