12 Mart 2017 01:44

HDP’li Adıyaman Bakan Avcı’ya Ağrı Dağı’nı sordu

HDP Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman, Kültür ve Turizm Bakanı Avcı’ya Ağrı Dağı’nı sordu.

Paylaş

HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman TBMM Başkanlığı’na Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Ağrı Dağı’nın inanç, tarih, doğa zenginliği, dağcılık, arkeoloji ile yayla ve kayak turizmi bakımından oldukça önemli bir konuma sahip olduğu ifade edilen soru önergesinde; “Ağrı Dağı 17 Kasım 2004 tarihinde Milli Park olarak ilan edildiği halde gerekleri yerine getirilmemiştir. Milli Park alanı ilan edilmenin gerektirdiği koşullar sağlanırsa Ağrı Dağ’ında yaşanan talan bir nebze de olsa azalacak ve üzerinde yaşam bulmuş medeniyetlerin manevi mirası gelecek nesillere aktarılarak evrensel bir dağ olma özelliğini korumaya devam edecektir” ifadelerine yer verildi.

Adıyaman’ın yönelttiği sorular şu şekilde sıralandı:

- Büyük bir kısmı Iğdır ili sınırları içerisinde bulunan Ağrı Dağı’nı ziyaret eden yıllık ortalama yerli ve yabancı turist sayısı ne kadardır? 2015 ve 2016 yıllarını karşılaştırdığınızda gelen turist sayısında bir artış ya da azalma var mıdır?

- Bakanlık olarak Iğdır’ın doğal güzelliklerinin ve tarihi eserlerinin tanıtımının yeterince yapıldığını düşünüyor musunuz?

- Iğdır Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün turistlerin Iğdır’a yönlendirilmesi konusunda yürüttüğü bir çalışma mevcut mudur, mevcut ise hangi çalışmalar yürütülmüştür?

- 1990 yıllından bu yana yaşanan çatışmalardan kaynaklı Ağrı Dağı’nda yaşanan orman yangınları, yok edilen bitki örtüsü ve tahrip edilen tarihi eserler ile ilgili bir envanter çalışmanız var mıdır?

- 17 Kasım 2004 tarihinde Milli Park olarak ilan edilen Ağrı Dağı’nda, aradan 13 yıl geçmesine rağmen herhangi bir çalışma yapılmadığı görülmektedir. Milli Park olarak ilan edilen Ağrı Dağı ile ilgili 2017 yılı içerisinde bakanlığınızın planlanmış olduğu bir çalışma ve buna uygun ayrılmış bir bütçe mevcut mudur? Mevcut ise miktarı ne kadardır?

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen Genel Kurulu’nda gündem referandum oldu

SONRAKİ HABER

Russell Westbrook, Wilt Chamberlain’i geride bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...