11 Mart 2017 23:34

Hollanda, Aile Bakanı Sayan'ı sınır dışı etti

Hollanda'nın Rotterdam kentinde konvoyu durdurulan Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, polislerce Almanya'ya götürüldü.

Paylaş

Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan ziyaret krizi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Kaya Sayan'ın sınır dışı edilmesi kararı ile doruğa tırmandı. “İstenmayan yabancı” ilan edilen Sayan, Hollanda polisine ait bir araçla Almanya'ya gönderildi. Bakanın makam aracı, konvoyun arkasından Almanya'ya geri döndü.

Hollanda, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte Bakan Sayan'ın uçağına iniş izni vermemişti. Sayan, Cumartesi akşamı Almanya'dan kara yoluyla Hollanda'ya geçti.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre; Rotterdam polisi, West Blaak semtindeki Türkiye Başkonsolosluğu binası ile Hilgersberg'deki konsolosluk resmi konutunu giriş çıkışlara kapattı.

Bakan Sayan'ın yolda olduğu saatlerde, AKP Hollanda Seçim Koordinasyon Merkezi yetkilileri Türkiye kökenli seçmenleri Rotterdam Başkonsolosluğu önüne çağırdı. Hollanda'nın kararı tekbir sesleri eşliğinde protesto edildi.

Bu sırada Hollanda'ya gelen Sayan'ın konvoyu polis tarafından durduruldu. Sayan'ın Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosluğu'na girmesine izin vermeyen polis, bakandan ülkeyi terk etmesini istedi.

Sayan, konsolosluk binasına girişine izin verilene kadar bekleyeceğini söyledi, Hollanda'yı insan haklarını ihlal etmekle suçladı, "İfade özgürlüğü, toplanma özgürlüğü, haraket.. Şu an bunların hepsi askıya alınmış durumda" dedi.

Polisin konsolosluk binasına girişine izin vermediği Türk bakan, otomobilinde bekledi. Bu arada çevrede protesto gösterisi düzenleyenlerle Hollanda polisi arasında zaman zaman tartışma ve arbede yaşandı.

Saatler süren görüşmeler sonunda gece yarısı saat 01:00 sıralarında sınır dışı edilmesi kararlaştırılan Sayan, Hollanda polis özel timleri ve bir eskort aracı eşliğinde beraberindekiler ile kara yoluyla Almanya'ya gönderildi.

Rotterdam Belediye Başkanı Ahmet Abutalip, Türk bakanın gelişi konusunda Rotterdam Başkonsolosluğu'nun kendisine yalan söylediğini iddia ederek, "Korkunç bir şekilde yanıltıldım" dedi.

Bu arada Türkiye'nin Hollanda temsilciliklerini güvenlik gerekçesiyle kapatması üzerine Lahey'de bulunan Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi, Türkiye'ye dönmeme kararı aldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Elindeki kalemi yavaşça yere bırak ve derin bir nefes al

SONRAKİ HABER

CHP’li Altay: AKP yaşananları seçim malzemesi yapmamalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...