11 Mart 2017 13:46

Hollanda'dan Erdoğan'a Nazi yanıtı: Çizgiyi çok aştı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sarf ettiği “Bunlar Nazi kalıntısı, bunlar faşist” sözlerine Hollanda’dan tepki geldi.

Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Hollanda’ya uçuşuna izin verilmemesi sonrası Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sarf ettiği “Bunlar Nazi kalıntısı, bunlar faşist” sözlerine Hollanda’dan tepki geldi.

Russia Today'in haberine göre, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, “Türkiye’nin öfkesini anlıyoruz fakat Erdoğan’ın Nazi sözleri çizgiyi çok aştı” dedi.

Çavuşoğlu'nun ziyaretiyle ilgili olarak Türk yetkililerle kabul edilebilir bir çözüm için görüşmeler yapıldığı ifade edilen Hollanda'nın açıklamasında "Türkiye'nin yaptırım uygulayacağına dair tehdidi makul bir çözüm arayışını imkânsızlaştırdı. Bunun üzerine Hollanda iniş iznini iptal etti" denmişti.

Türk kökenli birçok Hollandalıların, anayasa değişikliği referandumunda oy kullanacağı belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Hollanda hükümetinin bu konuda onları bilgilendirmek ülkemizde toplantılar yapılmasına bir itirazı yok. Bu toplantıların, toplumuzda gerginliği artırmaması ve toplantı yapmak isteyenlerin, kamu düzeni ve güvenliğin sağlanabilmesi için yetkili makamların talimatlarına uyması gerekiyor. Türk hükümetinin, bu husustaki kurallara saygı göstermek istemediği not edilmeli." 

Hollanda'nın bu kararı sonrası Ankara Maslahatgüzarı. Dışişleri'ne çağrıldı.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, "Mesele Çavuşoğlu'nun Hollanda'ya gelmesi değil. Maurithuis Müzesi'ni ya da, bu mevsimde açtıysa, laleleri görmeye gelebilir. Ama siyasi toplantılar yapmasını istemiyoruz" demişti. Rutte ayrıca, Çavuşoğlu için resmi karşılama yapılmayacağını belirtmiş; bunun bir NATO müttefiki olan Türkiye'ye verilebilecek en güçlü işaret olduğunu söylemişti. 

Çavuşoğlu ise CNN Türk canlı yayınında bugün Rotterdam'a gideceğini duyurmuştu. "Ziyaret nedeniyle tansiyon artacaksa artsın. Hollanda, beni uçuş iznimi iptal etmekle tehdit ediyor" ifadesini kullanan Çavuşoğlu, şunları söylemişti:

"Eğer Hollanda benim uçuş iznimi iptal ederse, eğer böyle bir şey yaparlarsa, ekonomik ve siyasi bizim Hollanda'ya karşı yaptırımımız çok ağır olur."

Hollanda Başbakanı Rutte resmi Facebook hesabından da konuya ilişkin açıklama yayınladı. Rutte'nin açıklaması şöyle: 

“Hollanda hükümeti tarafından yayınlanmıştır:
Hollanda hükümeti Hollanda’da Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun iniş haklarını geri çekme kararı aldı. Bakan Çavuşoğlu’nun Cumartesi günü (11 Mart) Rotterdam’da Türklerin açık gösteriye davet edildiği toplantı “kamu düzeni” ve “güvenlik” açısından sıkıntılı görülmüştür. Hollandalı yetkililer Türk yetkililerle konunun kabul edilebilir bir çözüme kavuşturulması için görüşmelerini sürdürmüştür. Bu tartışmalarda Türk yetkililerle toplantının konsolosluk ya da büyükelçilik gibi daha ufak bir mecraya taşınması tartışılmıştır. Bu tartışmalar yapılmadan önce Türk yetkililer yaptırım uygulamakla tehdit etmişlerdir. Bu da olası bir çözüm arayışını imkansız kılmıştır. Bunun üzerine Hollanda iniş iznini iptal ettiğini duyurmuştur. Hollanda gelişen bu süreçten üzüntü duymuştur. Hollanda’daki Türk vatandaşlarının Referandum oylamasındaki oy hakları saklıdır. Hollanda hükümetinin ülkemizde bu konuda yapılacak toplantılara karşı hiçbir itirazı yoktur. Söz konusu toplumumuzdaki gerilimlerin azaltılmasına bir katkı sağlamamaktadır. Toplantı yapmak isteyen herkes yetkili makamların kararlarına uymalıdır.” (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Esad’dan ABD ve Türkiye’ye Menbic uyarısı

SONRAKİ HABER

Habertürk’te ‘Gücü yalakalığında’ kavgası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...