11 Mart 2017 12:11

Antalya Dayanışma Akademisi ikinci dersini verdi

Akdeniz Üniversitesi'nden ihraç edilen akademisyenlerin oluşturduğu Antalya Dayanışma Akademisi, ikinci dersini bugün verdi.

Paylaş

Mahir DOĞAN
Antalya

22 Kasım tarihinde çıkarılan 677 sayılı KHK ile Akdeniz Üniversitesi'nden ihraç edilen akademisyenlerin oluşturduğu Antalya Dayanışma Akademisi, ikinci dersini bugün verdi.

Antalya’da Barış imzacıları olarak bilinen Akdeniz Üniversitesi akademisyenlerinin Üniversiteden 677 nolu KHK ile ihraç edilmesi sonrası kurdukları, Antalya Dayanışma Akademisi bugün Kale İçi’nde bulunan Badem altı adlı cafe de ikinci dersini verdi. İkinci dersin konusu ‘’Savaş, Göç ve Ekoloji ‘’ ikinci dersi, tutuklu gazeteci Ahmet Şık’ın Akademisyen olan ve 677 nolu KHK ile A.Ü den ihraç edilen abisi Yard. Doç. Dr. Bülent Şık verdi.

‘SAVAŞ HER AÇIDAN BİR YIKIMDIR’

Bülent Şık sunumunda “Savaşta insan, doğal hayat, insan eliyle yaratılan maddi dünya ve en önemlisi gelecek nesiller büyük zarar görür. Savaş insanlarda gelecek hissinin kaybına yol açan bir olaydır. Yol açtığı insani acılar kolay kolay sağaltılamaz. Zorla yerinden yurdundan olan başka insan bir yere yerleşemez. Savaşın yol açtığı maddi yıkım ise onarılabilir sanılır; oysa yıkıcı etkileri geleceğimizi güvende hissettiğimiz barış dönemlerinde de sürüyor. Savaşın neden olduğu kalıcı toksik kirlenme savaşın yıkıcı etkilerini sürekli kılıyor’’ dedi. 

‘BU ATIKLARI TEMİZLEMEK ÇOK ZOR ‘

Şık dersin son bölümünde ABD askerlerinin eğitim üssü olarak kullanılan Puerto Rico'daki Vieques Adasında biriken toksik kimyasallarıın (çoğunluğu ağır metal) temizlenmesi için dört milyar dolar gerektiğini örnekliyerek “Ada sadece 34 km boyunda ve 6 km eninde. Yüzölçümü çok daha büyük ve en az 365 (bazı tahminlere göre 1000) farklı yerleşim bölgesi. Radyoaktivite ile ağır bir şekilde kirlenmiş olan Irak’ı düşünelim bir de. Radyoaktif kirlenmeyi temizlemek için henüz bir yöntem geliştirilemedi. Kalıcı şekilde kirlilik yaratan toksik kimyasalların pasaporta ihtiyacı yok; sınır tanımazlar. Bu kirlilik er veya geç ülkemiz topraklarına ve nihayetinde bütün yeryüzüne ağır ağır dağılacaktır’’ dedi.

Antalya Dayanışma Akademisinin sunduğu ikinci ders ilgi ile izlendi. 


 

ÖNCEKİ HABER

Elazığ’da 60 öğretmene maaş kesim cezası

SONRAKİ HABER

HDP'li Kerestecioğlu: Halkların isteği olmadan anayasa olmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...