11 Mart 2017 08:35

Tatvan’da 28 köyün sandıkları korucu köyüne taşınacak

Tatvan’da İlçe Jandarma Komutanlığı’nın talebi üzerine 28 köydeki sandıkların ağırlıkta korucuların bulunduğu çevre köylere taşınacak.

Paylaş

Tatvan’da İlçe Jandarma Komutanlığı’nın talebi üzerine İl Seçim Kurulu’nca 28 ayrı köydeki sandıkların ağırlıkta korucuların bulunduğu çevre köylere taşınması ve söz konusu sandık bölgesinde, referandum oylamasında sandık kurulmamasına karar verildi. 

Bitlis’in Tatvan ilçesinde yüzlerce seçmenin bulunduğu 28 ayrı köyde kurulması gereken sandıkların, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Jandarma Komutanlığı’nın talebi üzerine korucuların ağırlıkta olduğu köylere ve ilçe merkezinde belirlenen okullara kurulmasına karar verildi. Tatvan İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Jandarma Komutanlığı’nın Şubat ayı sonunda söz konusu 28 ayrı seçim bölgesindeki sandıkların “güvenlik” gerekçesiyle farklı merkezlere taşınması talebinde bulundu. 

İL SEÇİM KURULU ALT MERCİNİN KARARINI TANIMADI 

Talebi değerlendiren İlçe Seçim Kurulu, ret kararı verdi. Ancak bir üst mercii olan Bitlis İlçe Seçim Kurulu’na itiraz edilmesi üzerine talep bu kez kabul edildi. Talebin kabul edilmesiyle birlikte Çevre, Hanelmalı, Tokaçlı, Obuz, Koyluca, Ulusoy, Anadere, Çavuşlar, Kuşluca, Odabaşı, Tosunlu, Harmanlı, Düzcealan, Güreşçi, Dibekli, Suboyu, Yumrukaya, Sarıdal, Topraklı, Uncular, Yediveren, Uslu, Nohutlu, Koruklu, Söğütlü, Budaklı, Dağdibi ve Kağanlı köylerindeki sandıkların ağırlıkta korucuların bulunduğu çevre köylere ve ilçe merkezinde kurulmasına karar verildi.

TAŞIMA HİZMETİ KAYMAKAMLIKTAN

Sandık birleştirme talebinin kabul edilmesine karar verilen köylerdeki seçmen listesine kayıtlı ve oy kullanacak olan seçmenlerin Tatvan Kaymakamlığı tarafından tahsis edilecek araçlarla ücretsiz bir şekilde götüreceğine dair de karar kılındı. Ancak bu karar da kaymakamlık aracılığıyla sandığa gidecek olan seçmenlerin kendi iradeleriyle oy verebilecek mi tartışmasına da beraberinde getirdi. 

3 SEÇİMDE SANDIK KURULDU 

Talep başvurusunda, jandarma ve emniyet tarafından “güvenlik” ve söz konusu okullarda oy kullanılacak altı yapının olmadığı gerekçe gösterildi. Ancak 2015’te yapılan iki farklı genel seçimde ve yine 2014’teki yerel seçimlerde söz konusu 28 köyde de sandık kurulmuş ve seçmenler kendi seçim bölgelerinde oy kullanmıştı. 

TAŞINAN SANDIKLAR SİLME HDP SEÇMENİ 

Sandıkların birleştirilmesine karar kılınan köylerin seçmenlerinin neredeyse tamamının HDP seçmeni olması ise dikkat çekti. Örneğin; Güreşçi köyündeki tek sandıkta 7 Haziran genel seçimlerinde oy kullanan seçmenlere ait 109 “Geçerli” oyun 102’si HDP’ye çıktı. Yine aynı seçimlerde Koruklu köyündeki 172 “Geçerli” oyun 148’i HDP’ye çıktı. Birleştirme kararı alınan 28 köyde sadece 7 Haziran seçimlerinde 2 binin üzerinde seçmen oy kullandı. Bu oylardan 1916’sı “geçerli” sayılırken, bunun 1696’sını HDP geri kalanı da diğer partiler almıştı. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Sobadan bir aile zehirlendi: 2 ölü, 2 yaralı

SONRAKİ HABER

'Siyasi kadrolaşma bilimi yok sayıyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...