11 Mart 2017 06:54

Sendika düşmanlığı yapan Ak Nişasta müdürüne hapis cezası

Sendikaya üye olduğu için, işçilere baskı uygulayıp istifaya zorlayan Ak Nişasta Müdürü Halil İbrahim Yılgın’a 5 ay hapis cezası verildi.

Paylaş

Lüleburgaz’da bulunan Ak Nişasta işçileri, 2015 yılı sonu ve 2016 yılı başlarında, DİSK/Gıda-İş Sendikası’na üye oldu. Bunun üzerine Fabrika Müdürü Halil İbrahim Yalgın, fabrika içinde “ikna odaları” kurdu. İşçiler bu ikna odalarında müdürün, işçileri birbirine düşürmek, ihbarcılığı kışkırtarak işçiler arasında güvensizlik yaratmak, sendikayı kötüleyerek kafaları karıştırmak, işten atmakla tehdit etmek gibi baskılar uyguladığını, işçileri sendikadan istifaya zorladığını söyledi. Bu süreçte, öncü işçilerden biri işten atıldı.

Bunun üzerine Gıda-İş Bölge Temsilcisi Cengiz Atlı, Fabrika Müdürü Halil İbrahim Yalgın hakkında suç duyurusunda bulundu. Lüleburgaz 3. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşmasında, fabrika müdürü, 5237 Sayılı TCK’nın 118/1. maddesindeki sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi eylemini işlediği kanaatine varılarak, 5 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

Gıda-İş Bölge Temsilcisi Cengiz Atlı, “Bu ceza umarım, kraldan çok kralcı olan fabrika yetkililerine ders olur. İşçilerin özgür iradelerine ve haklarına saygı duymasını öğrenirler. Aldığımız haberlere göre, fabrika içinde ayrımcılık halen devam ediyor. Sendika üyesi bazı işçilere zam verilmiyor, çeşitli baskılar uygulanıyor. Bu konuda da fabrika yetkililerine ihtarname çekerek, işçilere uygulanan baskılara son verilmesini istedik” dedi.

Gıdı-İş Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada ise: “Bu karar, patronların çıkarlarını her şeyden üstün tutan yöneticilere ders olmalıdır ve hiçbir fabrikada işçiler baskıya, mobbinge maruz kalmamalıdır. İşçilerin özgür iradelerine ve sendikal haklarına saygı duyulmalıdır. İnsanca yaşamak ve insanca çalışmak için, anayasal hakları olan sendikalaşma hakkını kullanan işçiler, ülkemizin bütün fabrikalarında mücadelesine devam edecektir. Başta Ak Nişasta olmak üzere tüm gıda fabrikalarında da sendikamız, fiili ve meşru mücadelesine devam ederek gıda işçileri içinde örgütlenmeye devam edecektir” denildi.

Ak Nişasta, patronunun engelli işçiyi darbetmesiyle gündeme gelen Saadet Gıda bünyesine girmişti. (Lüleburgaz/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Adıyaman'da çamur yağdı

SONRAKİ HABER

Soli Pompeiopolis, Dünya Kültür Mirası Listesi'ne aday

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa