10 Mart 2017 14:15

‘Ergene artık ölü bir dere değil öldüren bir dere’

Trakya’nın Ergene Nehri, bin 500 civarında fabrikanın kimyasal atığına maruz kalarak hem bölgedeki ekolojik yaşamı hem insanlara tehlike oluşturuyor.

Paylaş

Trakya’nın can damarı olarak bilinen Ergene Nehri ve Havzası, sanayileşmenin yarattığı kirlilikle mücadele ediyor. Bölgede faaliyet gösteren bin 500 civarındaki fabrikanın tüm atıklarını Ergene Nehri’ne hiçbir önlem almadan kaçak yollarla akıtması nedeniyle havza kanser bölgesi olarak ün saldı. Kimyasalların yeraltı sularına karışmasıyla doğal yaşamın olumsuz etkilendiği Çorlu’da bulunan Sağlık Mahallesinde yurttaşlar ya hasta ya da hasta olma riski ile karşı karşıya. DİHABER’e konuşan ekolojistler ve mahalle sakinleri, zehir saçan derenin temizlenmemesine tepki gösterdi. 

Ergene İnisiyatifi Kurucu Başkanı Mimar Arif İsmet Yılmaz, derenin bugünkü halinin tek sorumlusunun devleti yönetenler olduğunu söyleyerek, “Ruhsatsız sanayi kuruluşlarından yapılan üretimlerin atıkları bu dereye atılıyor. Bilimsel açıklamalara göre şu an da 4’ncü kirlilik derecesinde. Yani ölü bir dere değil, öldüren bir dere halinde” diyerek tepki gösterdi. 

Ergene İnisiyatifi Eş Başkanı Servet Taşkın ise, “Burada yaşayan insanlarda da tepkili çünkü son iki yılda neredeyse her ailede bir kanser vakasıyla karşılaşıyoruz” dedi. Derenin temizlenmesi için Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden fon aldığını hatırlatan Taşkın, “2013’te bitirme sözü verdiler. Yetiştiremeyince 2015’i hedef gösterdiler. O senede de bitiremediler. Şimdi 2017-2018 diye devam ediyor” diye konuştu. (Tekirdağ/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Okulun demir kapısının altında kalan çocuk ağır yaralandı

SONRAKİ HABER

Putin: iki ülke ilişkilerini geliştirme potansiyeli var  

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...