10 Mart 2017 10:44

Suriyeli aileden ev için kimlik, kimlik için ev istiyorlar

İzmir’de yoğunlaşan yağmura rağmen Suriyeli mülteci aile ev tutmaları karşısında çıkarılan engeller nedeniyle çadırda yaşamak zorunda bırakıldı.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir'de yoğun yağmura rağmen bir süredir çadırda kalarak hayata tutunmaya çalışan Suriyeli mülteci aile, paraları ve kimlikleri olmadığı için ev tutamazken, ev tutamadıkları için kimlik başvurusunda da bulunamıyor.

Suriye'nin Halep kentinde yakın zamana kadar devam eden çatışmalardan kaçarak İzmir'in Bornova ilçesine gelen aile paraları olmadığı için çadırda yaşamaya başladı.
 
Türkiye’ye ilk geldiklerinde yaklaşık 2 ay kadar kamplarda kalan aile, burada kendilerine bir gelecek göremeyince İzmir'e gelmiş. Anne, baba ve biri 8, diğeri 5 yaşında iki çocuktan oluşan 4 kişilik aile, yer yurt bilmedikleri Bornova'nın Yeşilova bölgesinde ev tutmaya çalıştı ancak yeteri kadar paraları olmadığı ve ev sahiplerinin geçici kimlik kartının var olmasını istediği için ev tutamadı. Bu yüzden buldukları boş bir arazide, temin ettikleri battaniye ve brandalarla derme çatma bir çadır yapan aile, burada yaşam mücadelesi veriyor. Üstelik, son günlerdeki yağışlar nedeniyle hem çadırın içi hem de dışarıdaki eşyalar ıslanmış durumda.

AİLE ÜYELERİ SOĞUK HAVA NEDENİYLE HASTALANDI

Ayrıca, ailenin bütün bireyleri soğuk hava nedeniyle hasta durumda. Baba daha öncesinde Suriye'de inşaatta çalışırken geçirdiği iş kazası sonucunda belinden sakatlanmış ve ağır işlerde çalışması yasak. Ailenin tek istediği başlarını sokabilecek bir ev ve bir de iş. Öte yandan ikamet adresleri de olmadığı için geçici koruma statüsünden faydalanmak için başvuruda da bulunamıyorlar. Ellerindeki az miktardaki parayla geçinmeye çalışan aileye, bölge halkından yardım edenler var. Aileyi son olarak Halkların Köprüsü Derneği üyeleri ziyaret ederek destek olmaya çalıştı. Dernek üyeleri, yanlarında getirdikleri gıda, ayakkabı ve kıyafetleri aileye verdi.

'DEVLET BU DRAMI GÖRMEZDEN GELİYOR'

İzlenimlerini gazetemize anlatan Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Cem Terzi, ailenin hangi şehirde yaşadığını, hangi kamptan geldiğini bilmediğini belirterek, "Mahalleyi gezdik, aile için kiralık bir ev bulmaya çalışıyoruz. Kimse evini kiralamak istemiyor. Kayıtları yok çünkü kayıt olabilmeleri için muhtardan belge almaları gerekiyor ama alamıyorlar" dedi.

Ailenin kimliksiz, aç ve sefil bir şekilde İzmir'de yağmurun altında hayata tutunmaya çalıştığını vurgulayan  Terzi şunları söyledi: "Biz dernek olarak otele götürmek istedik ama var olan eşyalarını da korumak için buradan ayrılmak istemediler. Bu iş derneklere ya da gönüllülere bırakılmamalı. Devlet eliyle çözülmesi gerekiyor. Mülteciler, devletin sorumluluğunda. Mahalleliler yetkililere de haber vermiş ne kaymakamlıktan ne belediyeden gelen giden olmamış. Kamu kuruluşları bu dramı görmezden geliyor".

ÖNCEKİ HABER

Şili’de patron, maden işçilerinin grevini kırmaya çalışıyor

SONRAKİ HABER

BM raporu: Bölge'de 2 bin kişi öldü, tek bir dava açılmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...