10 Mart 2017 10:28

Sancar: Yüksekdağ’ı hedef almak HDP fikrine yöneliktir

HDP'li vekiller, Meclis’te düzenledikleri basın toplantısında Yüksekdağ’ın üyeliği ve eş genel başkanlığının düşürülmesini tanımadıklarını açıkladı.

Paylaş

HDP Milletvekilleri Ali Atalan, Bedia Özgökçe Ertan, Dilek Öcalan, Erdal Ataş, Erol Dora, Hüda Kaya, Mehmet Ali Aslan, Mithat Sancar, Müslüm Doğan, Saadet Becerekli, Meclis’te düzenledikleri basın toplantısında Figen Yüksekdağ’ın HDP üyeliği ve eş genel başkanlığının düşürülmesi kararını tanımadıklarını açıkladı.

'Yüksekdağ eşbaşkanımızdır' diyen milletvekilleri adına konuşan Mardin Milletvekili Mithat Sancar, HDP’ye yönelik saldırıların siyasi bir operasyonun parçası olduğunu ve bu operasyonun merkezinin de Cumhurbaşkanlığı olduğunu ifade etti. Özellikle Yüksekdağ’ın hedef alınmasının tesadüf olmadığını da belirten Sancar, şöyle konuştu: 

Eş Genel Başkanımız Figen Yüksekdağ’ın daha önce mahkumiyet kararı gerekçe gösterilerek milletvekilliği düşürülmüştü. Bu işlem 21 Şubat’ta gerçekleşti ve tamamen hukuksuzdu.

Ortada hukukla açıklanabilecek herhangi bir durum olmadığını bu garabetler gösteriyor. Tüm bunlar siyasi operasyonun parçasıdır, siyasi darbe planının parçasıdır.

'SİYASİ DARBE PLANI'

Hukuksal ayrıntılar da, operasyonun siyasi niteliğini ortaya koyduğu için önemlidir. Yoksa, mesele siyasi bir meseledir. Yaşananlar siyasi darbe planının kritik aşamasını oluşturmaktadır.

Yüksekdağ hakkında milletvekilliğin düşürülmesine gerekçe olarak kullanılan karar, dokunulmazlığı kaldırılmadan açılan bir dava gerekçe gösterilerek verilmişti. Bu dava da tamamen keyfi bir yoruma dayanıyordu. Bir anmaya katılması ‘terör eylemlerine teşvik’ olarak yorumlanmıştı. Bunun propaganda olarak bile kabul edilmemesi gerekiyor. Hem Anayasa Mahkemesi'nin hem Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) bu konuda içtihatları var. Mahkeme, Yargıtay’ın, AİHM’in, Anayasa Mahkemesi'nin daha önceki içtihatlarını hiçe saymıştır.

Karar bu aşamadan sonra Meclis Başkanlığına iletildi ama Meclis Başkanlığının bu kararı okumaması gerekiyordu. Meclis başkanlığı da yetkilerini aştı. Oldu - bitti ile karar okundu ve Yüksekdağ’ın milletvekilliği düşürüldü.

‘İDARE MAHKEMESİ’NE BAŞVURDUK’

Tabi biz hukuksal yolları işletmeye başladık. İdari yargıda dava açtık. Bu işlem Meclis Başkanlığının idari tasarrufudur ve denetlenmelidir. Biz idare mahkemesine bu doğrultuda başvurumuzu yaptık. Zaten AİHM’e de başvurumuz vardı. Bu başvurulara da ek beyan olarak son durumu da ilettik.

‘KEYFİLİKLER ZİNCİRİNE BİR YENİSİ DAHA EKLENDİ’

Bu süreç yürümekteyken, dün parti genel merkezine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından bir yazı geldi. Bu yazı, Yüksekdağ’ın üyelik ve eş başkanlığının düşmesine ilişkindi. Keyfilikler zincirine bir yenisi daha eklenmiştir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının böyle bir yetkisi yoktur.

‘YÜKSEKDAĞ’A YÖNELİK UYGULAMA BİR İLK’

Yapılan işlem şu olmalıdır, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı durumu genel merkeze bildirir, gereğini partinin yapması beklenir. Şimdiye kadar böyle bir uygulama olmamıştır. Bu bir ilktir. Bu da, apaçık bir siyasi operasyondur.

‘YÜKSEKDAĞ’IN HEDEF ALINMASI TESADÜF DEĞİL’

Sayın Yüksekdağ’ın bu şekilde hedef alınması tesadüf değildir. HDP’ye yönelik siyasi darbe planının önemli bir unsurudur. Suruç Katliamı'nda başlayan süreçten bağımsız değildir. Suruç Katliamının amacı, HDP fikrinin dinamitlenmesi idi. HDP’nin güçlü aktör olması fikrine karşı bir operasyondu. Ankara Barış Mitingi Katliamı da aynı amaçla gerçekleştirilmişti. Halkların ve farklı çevrelerin özellikle Kürt halkıyla buluşmasına karşı yapılmış bir saldırıydı.

‘YÜKSEKDAĞ’I HEDEF ALMAK HDP FİKRİNİ YOK ETMEKLE EŞDEĞERDİR’

Yüksekdağ sadece bir eş genel başkan değildir. HDP fikrini cisimleştiren bir simgedir. Çok güçlü bir bileşenin, en önemli unsurlarından biridir. Bu nedenle özel olarak Yüksekdağ’ın hedef alındığını söyleyebiliriz. Yüksekdağ’ı hedef almak, HDP fikrini yok etmek gibi bir amaçla eşdeğerdir. Yüksekdağ’ın hedef alınması özel bir niyetin göstergesidir.

‘İKTİDARIN SALDIRILARI BİRLİĞİMİZİ GÜÇLENDİRDİ’

HDP tüm saldırılara birliğini koruyarak direnmektedir. HDP içindeki tüm farklılıklar bizim direnişimizin asıl kaynağı haline gelmiştir. Bizi var eden farklılıklarımız olmuştur. İktidar bu birlikteliği sarsmak istemiştir ama eşbaşkanlar, milletvekilleri, üyeler zindanlara atılmasına rağmen HDP birliğinde hiçbir sarsılma yaşamamıştır. Tam tersine birliğimiz güçlenmiştir.

‘YÜKSEKDAĞ’I HALK SEÇTİ’

Yüksekdağ iktidar tarafından atanmış değildir, halkın iradesiyle seçilmiştir. Onun vekilliğini halktan başka kimse alamaz. Parti üyeliği ve eş genel başkanlığının düşürülmesi de halk iradesinin gaspıdır. Bu gaspı tanımıyoruz. Figen Yüksekdağ bizim milletvekilimizdir, Figen Yüksekdağ bizim eş genel başkanımızdır.

‘KADIN MÜCADELESİNE SALDIRIDIR’

Bu işlem 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne, kadınlar gününün kutlandığı bir haftaya denk. Kadın iradesinin yükseldiği bir döneme getirilmesi de tesadüf değil. Çünkü Yüksekdağ kadın mücadelesini temsil eden önemli bir isimdir. Bu saldırı aynı zamanda kadın mücadelesine yönelik bir saldırıdır. İktidarın en tehlikeli icraatı da budur. Kadın mücadelesine saldırı, sonun hızlanması anlamına gelir. Kadınlara saldıranlar tarihin çöplüğüne gömülmüştür.

‘OPERASYONUN MERKEZİ CUMHURBAŞKANLIĞI’

Süreç siyasi bir merkezden yönetiliyor. Bu operasyonun merkezi de Cumhurbaşkanlığıdır. Bu operasyona karşı ne Meclis’te ne başka kurumlarda itiraz ortaya çıkmadı. Belki Avrupa’ya karşı göz boyama amacıyla bazı işlemler başlatabilirler.

‘YÜKSEKDAĞ EŞ BAŞKANIMIZDIR’

Tekrar ediyoruz; Figen Yüksekdağ milletvekilimiz, eş genel başkanımızdır. Bu işlemlerin hiçbir meşruluğu, geçerliliği yoktur. Kongreye gitme, yeni bir eş başkan belirleme gibi bir gündemimiz yoktur. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

10 Ekim’de kaybedilenler 17. ay sonra da unutulmadı

SONRAKİ HABER

‘Başkanlık rejimi kadın emeğini güvencesizleştirecek’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...