09 Mart 2017 12:20

'Türkiye halkları Newroz ateşiyle özgürlük halayına duracak'

DTK, DBP, TJA ve HDP Diyarbakır'da ortak olarak düzenledikleri basın toplantısında Newroz hazırlıklarına ilişkin bilgi verdi.

Paylaş

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP), 2017 Newrozu’na ilişkin Diyarbakır Liv Suit Hotel’de kahvaltılı basın toplantısı düzenledi. Toplantıya DTK Eş Başkanı Leyla Güven, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, DBP Eş Genel Başkan Vekili Gülcihan Şimşek, DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Arslan, HDP Grup Sözcüsü Osman Baydemir ile Diyarbakır Milletvekilleri Sibel Yiğitalp ve İmam Taşçıer’in yanı sıra HDP ve DBP MYK üyeleri katıldı.

Toplantıda ilk olarak konuşan DBP Eş Genel Başkan Vekili Gülcihan Şimşek, yüz binlerce kadının Türkiye ve bölgede coşkuyla alanlarda olduğunu belirterek, “8 Mart’ın coşkusunu Newroz ruhuyla sürdüreceğiz. Türkiyeli halklar Newroz Bayramı’nı coşkuyla kutluyor. Bu coşkunun yapılacak referanduma da yansıyacağını biliyoruz. Newroz, Türkiyeli ve Kürdistanlı halkların mücadele ruhunu büyütecektir” dedi.

‘NEWROZ YENİ BAŞLANGIÇLARIN BAYRAMIDIR’

Bütün halkların Newroz Bayramı’nı kutlayarak sözlerine başlayan HDP Grup Sözcüsü Osman Baydemir, “Newroz bu topraklarda yaşayan bütün halklar açısından baharın müjdecisidir. Ortadoğu’da yaşayan bütün halklar ile ortak yaşamın bayramıdır. 2017 Newrozu’nun yeni başlangıçlara temenni olmasını umut ediyorum” dedi.

Bir çok merkezde Newroz kutlamaları için müracaatlarda bulunulduğunu söyleyen Baydemir, “Ayın 17’sinde Nusaybin’de start vereceğiz ve 21 Mart’ta özgürlük arzusunun en çok yükseldiği ve haykırılacağı Amed ve Van Newrozu ile halklar ile buluşmanın heyecanını yaşıyoruz. Newroz’un aslında bütün dertlere derman olduğu gerçeği ortadadır” dedi. 

‘SÜREÇ TEK BAŞINA İKTİDAR ARZUSUNA KURBAN EDİLDİ’

“2013 yılı Newrozu, cumhuriyet tarihinin en büyük siyasi gelişmesine ev sahipliği yaptı” diyen Baydemir şunları kaydetti: “Bütün dünyaya açıklanan barış manifestosu, Newroz’un yeni başlangıç ruhu, 2 yıl boyunca bu topraklara canların, fidanların düşmemesini, annelerin evlatları için kaygı duymayacağı bir süreç oldu. Bu öyle bir noktaya geldi ki, müzakerelere dönülmesi gerekliliğini ortaya koydu. Bu süreç tek başına iktidar olma arzusuna kurban edildi. 2 yıldır bu coğrafyanın umuduna, birlikte yaşam umuduna sardırıldı. Canlar toprağa düştü. 2017 Newrozu da hayati derecede öneme sahiptir.”

‘ANNELERİN YÜREĞİNDEKİ ATEŞİ SÖNDÜRMELİ’

Newroz’un yasaklanmaması çağrısında bulunan Baydemir, “Newroz yeni bir başlangıcın ve hayır kapısının açılmasına fırsat olacaktır. Newroz ateşi söndürülmeye kalkışılmasın, su dökülmesin. Newroz ateşi karanlıklara ışık tutar. Bir ateş var ki, annelerin yüreğindeki ateşe hep birlikte su dökmemiz gerekiyor. Çok önemli konuklarımız olacaktır. Newroz’a açılacak kapı, sulha açılan kapı olacaktır. Her şartta, bu halk bin yıllardır Newroz ateşinin yakılması talebinden vazgeçmedi, bundan sonra da vazgeçmeyecektir. Rengimiz kimliğimiz ne olursa olsun, Newroz alanında özgürlük, kardeşlik ve birlikte yaşam halayına birlikte duralım. Mutlaka ama mutlaka özgürlük, adalet ve kardeşlik kazanacaktır” dedi.

‘KÜRTLER BİRBİRİNE KURŞUN DEĞİL, GÜL DESTELERİ UZATMALIDIR’

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Baydemir, “Federe Kürdistan Bölgesel Başkanı Mesut Barzani’yi davet edecek misiniz?” sorusu üzerine, “Renkler ne olursa olsun, siyaset ne olursa olsun, Newroz bütün halklarındır. Bu nedenle bütün Kürtlere çağrımızdır, Newroz ateşini hep birlikte yakalım. Güney Kürdistan’da bulunan bütün siyasi partiler ve liderler davetlidir. Bu süreçte birlik olmazsak, Kürt halkının fermanına neden olacaktır. Êzidî halkı 74 ferman geçirdi, ancak bugün 75’inci ferman uygulanmak isteniyor. Bugün Newroz ruhuyla birliği oluşturmalı ve fermanlara karşı mücadele etmeliyiz. Birbirlerine kurşun değil, gül desteleri uzatmalıdır” dedi.

‘NEWROZ’DA BARIŞA KAPI ARALANMALIDIR’-

“PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Newroz mesajı olacak mı?” sorusunu yanıtlayan Baydemir, “Sayın Öcalan’ın 2013 Newrozu ve sonrasında, insanların hayatını yitirmediği herkes tarafından bilinmektedir. Çözüm süreci masasının devrilmesinden bu yana ağır tecrit koşullarından dolayı herhangi bir görüşme yapılamadı. Tecrit koşullarının ortadan kaldırılması ve barış koşullarının sağlanması için Newroz’da kapı aralanmalıdır” diye konuştu.

‘2013 KOŞULLARINA DÖNÜLSÜN’

Ardından konuşan HDP Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ise şunları kaydetti: “HDK olarak Türkiye kentlerinde Newroz’u görkemli bir şekilde kutlayacağız. 21 Mart’a giderken, en büyük talebimizin 2013 koşullarına dönmek olduğunu söylemek istiyoruz. Bizleri karanlığa sürüklemek isteyenlere karşı, Newroz ruhuyla mücadele edeceğiz.” (DİYARBAKIR)


 

ÖNCEKİ HABER

Sanatçı Emre Saltık kalp krizi geçirdi

SONRAKİ HABER

Sancar: Yüksekdağ kararına ‘adil’ demek mümkün mü? 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...