09 Mart 2017 11:38

6 kez müebbet istenen IŞİD sanığını tahliye ettiler

İstiklal Caddesi’ndeki IŞİD’in bombalı saldırı davasında savcının 6 kez ağırlaştırılmış müebbet istediği sanık tahliye edildi.

Paylaş

Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde 19 Mart 2016'da canlı bomba Mehmet Öztürk'ün kendini patlatması sonucu 3'ü İsrail, biri İran vatandaşı 4 turistin hayatını kaybettiği 44 kişinin de yaralandığı saldırıyla ilgili, 5 tutuklu sanığın yargılandığı davada hakkında savcının 6 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istediği sanık, sağlık sorunları öne sürülerek tahliye edildi. 

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Mehmet Mustafa Çevik, Erkan Çapkın, Ercan Çapkın, Hüseyin Kaya ve İbrahim Gürler duruşmada yer almadı. Sanıklar tutuklu bulundukları cezaevlerinden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.  Müdahil talebinde bulunan  Adnan Oktar'ın avukatı Aysu Yılmaz duruşmada hazır bulundu.

‘İNŞAATLARDA ÇALIŞIRKEN TANIŞTIK’

Sanık Hüseyin Kaya, "Ben cezaevinde olduğumdan dolayı avukatımla hiç görüşemedim. Bu nedenle savunma yapamayacağım. Süre talep ediyorum" dedi. Sanık Mehmet Mustafa Çevik savunmasında diğer sanıkları tanımadığını belirterek, "Sanıklardan Hüseyin Kaya ile 4 yıl önce Elazığ'da inşaatlarda çalışırken tanıştım. Daha sonra ben Adıyaman'a gittim. Sonra irtibatımız kesildi. Yakalama tarihinden 3 gün önce Gaziantep'te geziyordum. Kendisi ile karşılaştık. Sonra birlikte aynı evde kalmaya başladık. 3-4 gün sonra polis operasyon yaptı yakalandık" dedi.

‘SALDIRI OLAYI İLE İLGİLİ İRTİBATIM YOK’

Sanıklardan Ercan Çapkın da savunmasında, “İstanbul'daki saldırı olayıyla ilgili irtibatım yok. Saldırıyı gerçekleştiren Mehmet Öztürk'ü tanımam. Sanıklardan Erkan kardeşim olur. Diğer sanıkları ise tanımıyorum. Market işletmeciliği, konfeksiyon ve kırtasiye işletmeciliği yapıyorum. Gaziantep'e mültecilerin gelmesi nedeniyle dükkanım ev arayanların uğrak yeriydi. Ben de komisyonculuk yapıyordum. Bu şekilde bahsedilen bağ evinin kiralanmasına aracılık ettim. Kiralayan Hasan isimli kişinin kimlik bilgilerini bilmiyorum.  Bu evin kiralanmasından sonra şahıslarla görüşmedim" dedi.  

Sanık Erkan Çapkın ve Hüseyin Kaya  önceki duruşmada verdiği ifadelerini tekrar ettiklerini söyledi.

ADNAN OKTAR'IN MÜDAHİL OLMA TALEBİ REDDEDİLDİ

Müşteki Adnan Oktar'ın avukatı Aysu Yılmaz da, "Sanıklardan Hüseyin Kaya'nın cep telefonunda yapılan incelemede, müvekkilim hakkında araştırma yaptığına dair bazı tespitlere ulaşılmıştır. Bunun suikast teşebbüsü olduğunu düşünüyoruz. Müvekkilim zarar görmüş ve kendisini emniyet tarafından resen koruma verilmiştir. Sanıklardan şikayetçiyiz. Davaya katılmak istiyoruz" dedi. Avukatın davaya müdahil olma talebi Adnan Oktar'ın saldırıda yaralanmadığı gerekçesiyle  reddedildi.

TAHLİYEYE ‘ORANTI’ GEREKÇESİ

Duruşma sonunda  sanıklardan Erkan Çapkın, sağlık sorunu nedeniyle cezaevinde tutulmasının orantılı olmayacağı gerekçesiyle adli kontrol kararıyla tahliye edildi. Duruşma dosyadaki eksikliklerin giderilmesi ileri bir tarihe ertelendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından düzenlenen iddianamede şüpheliler Ercan Çapkın, kardeşi Erkan Çapkın, Hüseyin Kaya'nın IŞİD yöneticisi oldukları diğer şüpheliler, Mehmet Mustafa Çevik ile İbrahim Gürler'in ise IŞİD üyesi oldukları belirtilmişti. 

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENİYOR

İddianamede savcılık, şüpheliler Ercan Çapkın, Erkan Çapkın ve Hüseyin Kaya'nın "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan 1'er kez, 5 kez de "Kasten öldürme" suçundan olmak üzere toplam 6'şar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenmişti.  "44 kez kasten öldürmeye teşebbüs", "Terör örgütü yöneticiliği", "Genel güvenliğin tehlikeye sokulması", "Tehlikeli madde bulundurmak" suçlarından da çeşitli oranlarda hapis cezası talep etmişti. 

Şüpheliler Mehmet Mustafa Çevik ve İbrahim Gürler hakkında ise "Terör örgütü üyeliği" suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.  (HABER MERKEZİ)

 {{295881}}

ÖNCEKİ HABER

Bilgi Üniversitesi'ndeki tekbirli saldırı protesto edildi

SONRAKİ HABER

‘Cami-Cemevi Projesinin siyasi ayağı incelenecek mi?’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...