09 Mart 2017 10:59

Flynn, AKP hükümeti lehine lobi faaliyeti yürütmüş

Rusya görüşmelerinde Obama'yı yanlış bilgilendirdiği ortaya çıkınca istifa eden Flynn Türk hükümeti lehine lobicilik yaptığına dair belge sundu.

Paylaş

ABD'de başkanlık seçimlerinin yapıldığı gün Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iade edilmesi gerektiğine dair bir yazı kaleme alan eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'in şirketi, salı günü ABD Adalet Bakanlığı'nda başkanlık seçimlerinden önce Türkiye hükümeti yararına olduğu düşünülen lobi faaliyeti yürüttüğüne dair evrak kaydı yaptı.

Sputnik'in Associated Press'ten yansıttığı habere göre, Flynn'in Ulusal İstihbarat Ajansı'ndan (DIA) ayrılmasının ardından kurduğu Flynn Intel Group isimli şirketin avukatı Robert Kelner, 2016 yılının ağustos-kasım ayları arasında 530 bin dolar karşılığında Türkiye'nin çıkarına olabilecek lobi faaliyeti yürüttüğünü gösteren belgeleri Adalet Bakanlığı'na teslim etti.

Belgelere göre, Flynn Intel Group, Gülen ve ABD'deki faaliyetleri hakkında bilgi toplayıp, ABD yönetiminin Gülen'e karşı harekete geçmesi konusunda lobi faaliyeti yürüttü.

KELNER: LOBİ FAALİYETLERİNE KASIMDA SON VERİLDİ

Associated Press'e konuşan Kelner, şirketin kasımda faaliyetlerini sonlandırdığını ve aynı ay içinde lobi faaliyetlerinin de durdurulduğunu kaydetti.

Bununla birlikte Kelner, Adalet Bakanlığı'nın ya da Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) Flynn ile yürütülen lobicilik faaliyetleri hakkında irtibat kurup kurmadığına ilişkin sorularıysa yanıtsız bıraktı.

ABD Yabancı Temsilciler Tescil Kanunu gereğince, yabancı bir devlet yararına lobicilik yapacak ABD vatandaşlarının, ABD Adalet Bakanlığı'na bunu belirtecek bir kayıt yaptırmaları zorunlu tutuluyor.

Bu kaydı yaptırmamak suç kabul ediliyor.

ALPTEKİN: BAŞVURU YAPILMASI DOĞRU DEĞİL

Flynn Intel Group ile lobi sözleşmesi imzalayan Hollanda merkezli Inovo BV şirketinin sahibi Kamil Ekim Alptekin ise kendisinin Türkiye hükümetinden doğrudan talimat almadığını, dolayısıyla ABD Adalet Bakanlığı'na böyle bir başvuru yapılmasını doğru bulmadığını savundu.

'ÖDEMENİN BİR KISMININ İADESİNİ TALEP ETTİK'

Alptekin şirketin lobicilik çalışmalarından memnun kalmadıkları için 530 bin dolarlık ödemenin bir kısmının iade edilmesini talep ettiklerini de belirtti.

ABD'de kasım ayında çıkan haberlerde Flynn'in Ulusal İstihbarat Ajansı'ndan (DIA) ayrılmasının ardından kurduğu Flynn Intel Group isimli şirketin, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Yürütme Kurulu Başkanı Kamil Ekim Alptekin tarafından kurulan Inovo BV isimli Hollanda merkezli şirket ile lobicilik faaliyetleri için 15 Eylül'de bir anlaşma yaptığı yazılmıştı.

FLYNN, GÜLEN'İ 'TÜRKİYE'NİN BİN LADİN'İ' OLARAK TANIMLAMIŞTI

Flynn, seçim günü The Hill sitesinde yayımlanan makalesinde, ABD hükümetinin Fethullah Gülen'i ülkede barındırmaması gerektiğini savunarak, eski Başkan Barack Obama yönetimine sert eleştiriler yöneltmişti.

Makalede, Gülen'i 'Türkiye'nin Usame bin Ladin'i' olarak nitelendiren Flynn, 15 Temmuz darbe girişiminin de 'Türkiye'nin 11 Eylül'ü' olduğunu belirtmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Patronlara müjdeledi: Tazminat bu yıl fona devredilecek

SONRAKİ HABER

Renault’da baskılara karşı uluslararası dayanışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...