09 Mart 2017 10:59

Aliağa’nın hacizli gemi sorunu

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Aliağa’daki hacizli gemileri ve Bodyer gemisinden denize sızan akaryakıtla ilgili soru önergesi verdi. 

Paylaş

Türkiye’nin önemli liman kentlerinden birisi olan Aliağa’da hacizli gemilerin yarattığı sorunlar giderek büyüyor. Geçtiğimiz günlerde bu gemilerden biri olan Bodyer gemisinden denize ciddi miktarda akaryakıt sızıntısı olduğu tespit edilmişti. 

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan Aliağa’daki hacizli gemilerin yarattığı sorunlar ve Boyder gemisinden sızan akaryakıtla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na soru önergesi verdi. 

Önergede Aliağa’daki limanlara ilişkin çeşitli bilgiler verildi. Buna göre Aliağa’daki 13 limanda Türkiye deniz yükü elleçlemesinin yüzde 15’i gerçekleştiriliyor. Bu limanlara giren gemi sayısı her geçen gün artarken 2016 yılında yerli ve yabancı 5 bin gemi giriş yaptı. 

Bu gemilerden bazıları ise çeşitli alacak, verecek davaları veya başka hukuki davalara muhatap olarak mahkeme kararlarıyla seferden men edilip alıkonuluyor ve haczediliyor. Ancak bu gemilerin demirleyebileceği, koruma altında kalabileceği bir bölge yok.  

Bu durumdaki gemiler, Aliağa’nın kuzey çıkışında Bergama’ya doğru, Karadut Mevkii denilen bölgede demirlenerek, alıkonuluyor. Bu bölge antik Myrina kenti sınırları içinde olduğu gibi hemen yakınında Pınarcık adlı sahil kesiminin yazlık evleri ve Çaltılıdere köyü bulunuyor. Bölge şiddetli kuzey rüzgârlarına açık olduğu için uzun süreli demirlemeye elverişli değil. 

ÇEVRE İÇİN CİDDİ TEHDİT OLUŞTURUYOR

Bölgede halen dar bir alanda 5 adet hacizli gemi bulunuyor. Sayı zaman zaman 10’u da geçebiliyor. Süren davalar nedeniyle oldukça uzun süre kalan gemiler var ve daha ne kadar kalacağı belirsiz. 

Gemiler yağmalanıyor, çıpasından kurtulan bazı gemilerin fırtınada Karaburun açıklarına kadar sürüklenmiş olanları var. Bu durum deniz trafiği için büyük tehlike oluşturuyor. 

Zaman içinde korozyon, yağma veya fırtına gibi nedenlerle gemilerden çeşitli petrol ve kimyasal sızmalar oluyor, deniz ve çevre ciddi olarak kirleniyor.

Son olarak, geçtiğimiz günlerde Karadut mevkiinde hacizli şekilde demirli bulunan Türk bayraklı Bodyer isimli kuru yük gemisinin tankından denize yakıt sızdığı belirlendi. 

Aliağa Liman Başkanlığı yetkilileri gemiden sızan yakıtın çevreye daha fazla zarar vermemesi için bariyer sistemiyle gemiyi çevreledi. Ancak akaryakıt sızıntısının ciddi boyutlarda olduğu, çevre sağlığını ve deniz canlılarının yaşamını tehdit edecek boyutlara ulaştığı iddia ediliyor. 

ÇEVRE BAKANI ÖZHASEKİ’YE SORULAR

Bunun üzerine CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Murat Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın konuyla ilgili olay yerinde tespit ve önlem çalışması yapıp yapmadığını, halihazırda sızmış bulunan akaryakıtın yayılımını engellemek ve gerek Aliağa gerekse İzmir Körfezine kıyısı bulunan yakın ilçelerin daha fazla etkilenmemesi ve çevre sağlığını tehdit etmemesi adına alınan tedbirlerin neler olduğunu sordu.  

Bakan ayrıca, Aliağa Karadut mevkiinde hacizli olarak veya çeşitli sebeplerle demirlenen ve unutulan gemilerin çevreye verdiği zararı önlemek adına, bu tip gemilerin demirleyip beklemeleri için daha uygun bir yer tahsis edilmesi için Bakanlığın bir çalışma yürütüp yürütmediğini sordu. 

Öte yandan Murat Bakan, hiçbir ülkede sökümü yapılmayan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ‘gemide tehlikeli madde olmadığı ve sökümün yapılabileceği’ raporu üzerine, Aliağa’daki Gemi Söküm Tesisleri’ne getirilerek sökülen astbesli Ethan gemisi ile ilgili olarak Aralık ayında verdiği önergeye halen cevap alamadığını belirtti.(İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çorumlu kadınlar: Eşitlik, özgürlük ve barış istiyoruz

SONRAKİ HABER

Patronlara müjdeledi: Tazminat bu yıl fona devredilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...